شاید باورش برای افراد سخت باشد اما جلبک دریایی خوراکی از خواص و فواید بسیاری برای زیبایی و سلامتی برخوردار است و در بیشتر مارکت های مالزی انواع آن را می توانید خریداری نمایید.البته باید از طریقه مصرف آن مطلع باشید .
جلبک دریایی خوراکی و همه اطلاعاتی که نیاز دارید بدانید!
جلبک، دارای مزایای سلامتی فراوانی است که برخی از آن ها شامل کاهش سطح کلسترول، افزایش ایمنی، افزایش تعداد سلول های خونی ، کاهش سمیت کلیه ها، کنترل آسم برونش و افزایش آنتی اکسیدان ها است.جلبک ها، آبی سبز و مارپیچی است. این شکل مارپیچی دلیل نام جلبک است و به گونه سیانوباکتریوم تعلق دارد.
جلبک دریایی در آب های شور و یا در نزدیکی آن رشد کرده ودارای انواع مختلفی است که به طور کلی حاوی بسیاری از مواد معدنی سالم هستند که به راحتی تجزیه می شوند. اضافه کردن جلبک دریایی به رژیم غذایی ممکن است به عملکرد تیروئید ، سلامت گوارشی و کاهش وزن کمک کند.
پیاز راه حلی بسیار عالی برای رشد مجدد موهای شما
انواع جلبک دریایی شامل موارد زیر است:
جلبک نوری ( Nori )
شاید اسم این جلبک را شنیده باشید، از این جلبک در تهیهی سوشی استفاده میشود و در واقع در دسترسترین نوع جلبک میباشد. این گیاه سرشار از ید، ویتامین ب۱۲ و مواد معدنی است.
جلبک کونبو ( Kombu )
این جلبک در بسیاری از سالادها دیده میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. میتوانید این جلبک را به شکل نودل برش زده و بعنوان یک پاستای گیاهی از آن استفاده کنید. این جلبک طعم بسیار خوب و دلپذیری دارد.
جلبک ارامه ( Arame )
این جلبک قهوهای رنگ باید قبل از مصرف به خوبی خیس داده شده و در آب بماند. طعم آن شیرینی ملایمی داشته و میتوانید در پخت و پز از این گیاه استفاده کنید. ارامه سرشار از ویتامینهای آ و کا بوده و همچنین شامل مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، پتاسیم و لیگنان میباشد.
جلبک دالس ( Dulse )
این جلبک را به صورت خام مصرف کنید. رنگ آن قرمز بوده و میتوان بعنوان ادویه نیز از آن در آشپزی استفاده کرد. دالس حاوی مقادیر خوبی از کلسیم، پتاسیم، منیزیم و آهن میباشد که برای پیشگیری از پوکی استخوان و تضمین سلامت مفاصل بسیار مفید است.
جلبک هیجیکی ( Hijiki )
این جلبک را میتوانید به سوپ و خوراکهای مختلف اضافه کنید. هیجیکی سرشار از ویتامین کا، منیزیم، کلسیم و آهن میباشد. همچنین این جلبک دارای فیبر بوده که به پاکسازی دستگاه گوارش کمک شایانی میکند.
جلبک اسپیرولینا ( Spirulina )
این پودر گیاهی در واقع جلبک نیست اما ارزش معرفی کردن را دارد. اسپیرولینا ۷۰ درصد پروتئین بوده و همچنین غنی از ویتامین ب۱۲ میباشد که آن را به انتخابی عالی برای گیاهخوران تبدیل کرده است.این تنوع می تواند به راحتی ترکیب جلبک دریایی در دستور العمل های مختلف را آسان کند. خوردن جلبک دریایی بیش از حد ممکن است ، اما برخی از مردم باید از آن اجتناب کنند.
ارزش غذایی جلبک
براساس پایگاه ملی مواد مغذی ؛ مواد غذایی موجود در جلبک به ازای هر 100 گرم جلبک، شامل 290 kcal انرژی، 57 گرم پروتئین، 24 گرم کربوهیدرات، 7 گرم چربی، 3 گرم قند و 3 گرم فیبر رژیمی است.
مواد معدنی و مفید یافت شده در آن شامل 1200 میلی گرم کلسیم، 28 میلی گرم آهن، 195 میلی گرم منیزیم، فسفر میلی گرم فسفر، 1048 میلی گرم سدیم و 2 میلی گرم روی روی است.
جلبک دریایی حاوی ویتامین ها و موادی همچون تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک ، ویتامین های B6، C، A، E و ویتامین k می باشد همچنین شامل حدود 18 تا 22 آمینو اسید است، که بدن انسان به آنها نیاز دارد.
جلبک دریایی منبع خوبی از مواد مغذی کم مصرف نظیر بتا کاروتن موجود در ویتامینA , مواد معدنی نظیر روی، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر نیز است.
فواید جلبک دریایی
موارد زیر بهترین مزایای سلامتی جلبک دریایی است:
1 – بسیار مغذی است
جلبک دریایی منبع غنی از آهن و ید است.
هر نوع جلبک دریایی ممکن است حاوی مواد مغذی و مواد معدنی کمی متفاوت باشد.
اما به طور کلی ، خوردن این جلبک دریایی روشی ساده برای افزایش مصرف ویتامین ها و مواد معدنی فرد بدون اضافه کردن کالری زیادی است.
همانطور که مطالعه ای در مورد مواد معدنی دریایی عنوان کرده است ، جلبک دریایی به طور کلی منبع خوبی از:
پروتئین
کربوهیدرات ها
فیبر
مواد معدنی
اسیدهای چرب اشباع نشده
یک مطالعه در ژورنال کاربردهای فیزیولوژی اشاره کرد که انواع مختلف جلبک دریایی حاوی مواد مغذی مفیدی است ، از جمله:
ویتامین C
ویتامین B
ویتامین A
ویتامین E
اهن
ید
جلبک دریایی همچنین حاوی آنتی اکسیدان است ، که ممکن است بدن را از استرس اکسیداتیو محافظت کرده و التهاب را در سطح سلولی کاهش دهد.
2 – به عملکرد تیروئید کمک می کند
غده تیروئید هورمون ها را برای تولید انرژی ، رشد و ترمیم سلولی کنترل و ترشح می کند.
تیروئید برای عملکرد صحیح به ید نیاز دارد ، اما مقدار مورد نیاز فرد به وضعیت تیروئید بستگی دارد.
کمبود ید یکی از دلایل کم کاری تیروئید (تیروئید تحت فشار) است. این ممکن است منجر به ایجاد گواتر یعنی بزرگ شدن قابل توجهی از غده تیروئید شود
افراد با اطمینان از اینکه رژیم غذایی آنها حاوی ید کافی است ، می توانند از کم کاری تیروئید جلوگیری یا آن را بهبود دهند.
پرکاری تیروئید زمانی رخ می دهد که غده تیروئید بیش فعال است و مقادیری بیش از حد؛ هورمون ایجاد می کند. مصرف بیش از حد ید ممکن است علائم پرکاری تیروئید را بدتر کند.
جلبک دریایی از نظر ید بسیار غنی است. طبق یک مطالعه در ژورنال آنالیز مواد غذایی و دارویی ، kombu ثروتمندترین منبع ید است و پس از آن واکام و نوری قرار دارند. پودر کلپ نیز منبع مهمی از آن است.
نوع جلبک دریایی و محلی که در آن پرورش یافته است می تواند محتوای ید را تغییر دهد.
3 – به دیابت کمک می کند
غذاهای سرشار از فیبر ممکن است به دیابت کمک کنند و دلیل آن این است که مقادیر زیاد فیبر به تنظیم قند خون و انسولین کمک می کند. اضافه کردن جلبک دریایی به رژیم غذایی ممکن است بدون افزایش زیاد کالری ، به افزایش فیبر فرد کمک کند.
یک مطالعه در سال 2018 در موش صحرایی نشان داد که ترکیبات موجود در یک نوع جلبک دریایی ممکن است به طور مستقیم نشانگرهای دیابت نوع 2 مانند قند خون بالا را کاهش دهد.
ترکیبات موجود در جلبک دریایی ممکن است عوامل خطر دیابت مانند التهاب ، چربی زیاد و حساسیت به انسولین را نیز کاهش دهد. تحقیقات بیشتر در انسان ممکن است به ارائه شواهد قوی تری برای استفاده از این ترکیبات کمک کند.
4 – از سلامت روده پشتیبانی می کند
باکتری های موجود در روده نقش مهمی در تجزیه مواد غذایی و حمایت از هضم و سلامت کلی دارند.جلبک ها ممکن است غذایی ایده آل برای روده باشند.
محققان یک مطالعه در مجله فیزیولوژی کاربردی گزارش می دهند که جلبک ها حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند ، که ممکن است 23 تا 64 درصد از وزن خشک جلبک ها را تشکیل دهند.
این فیبرمی تواند به تغذیه باکتری های مفید روده کمک کند. باکتری های روده فیبر را به ترکیباتی که سلامت روده و سلامت سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد ، می شکنند.
افزودن جلبک به رژیم غذایی ممکن است روشی ساده برای تأمین مقدار زیادی فیبر پربیوتیک سالم به روده باشد که به نوبه خود می تواند به مواردی مانند یبوست یا اسهال کمک کند.
میوه سالاک یا میوه مار ، لاغر کننده و رفع کننده تهوع زنان باردار
5 – به کاهش وزن کمک می کند
فیبر موجود در جلبک دریایی ممکن است به نفع افرادی باشد که سعی در کاهش وزن دارند.فیبر به فرد کمک می کند احساس سیری کند ، اما حاوی کالری بسیار کمی بوده ویا بدون کالری است.
طبق بررسی های انجام شده در داروهای دریایی ، مقدار زیادی فیبر در رژیم غذایی تخلیه معده را به تأخیر می اندازد. در نتیجه ، معده ممکن است مدت زمان طولانی تر علائم گرسنگی را به مغز ارسال نکند ، که این امر ممکن است به جلوگیری از پرخوری کمک کند.
6 – ازسلامت قلب محافظت می کند
همانطور که در مطالعه فوق ذکر شده است ، غذاهای پر فیبر مانند جلبک ها نیز ممکن است سطح کلسترول خون را کاهش دهند.
این فیبرهای محلول به اسیدهای صفراوی یا نمکهای بدن متصل می شوند.سپس بدن برای جایگزینی این عناصر از کلسترول استفاده می کند ، که ممکن است منجر به کاهش کلسترول کل تا 18 درصد شود.
بسیاری از انواع جلبک ها همچنین دارای سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها هستند که ممکن است به مرور زمان از سلامت قلب نیز پشتیبانی کند.
عوارض جانبی و خطرات
در هنگام افزودن جلبک دریایی به رژیم غذایی ، مواردی وجود دارد که باید از آنها آگاهی داشته باشید ، از جمله:
مصرف بیش از حد ید
مصرف بیش از حد ید می تواند باعث سفت شدن گردن شود.نگرانی اصلی خطر مصرف زیاد ید است.
بیشتر جلبک های دریایی حاوی مقادیر بالایی ید هستند ، و اگر فرد در طول مدت طولانی جلبک دریایی زیادی مصرف کند این احتمال وجود دارد که این مصرف بالا بیش از حد نیاز بدن باشد .
در حالی که بسیاری از افراد می توانند مقادیر زیادی ید را کنترل کنند اما برخی از آنها در برابر اثرات آن آسیب پذیرتر هستند که می تواند شامل اختلال عملکرد تیروئید باشد.در نتیجه می تواند علائمی مانند افزایش وزن یا تورم و سفتی دور گردن را ایجاد کند.
مصرف کنندگان ید اگر به هر دلیل این علائم را تجربه می کنند ، باید مصرف ید را متوقف کرده و برای ارزیابی کامل به پزشک مراجعه نمایند.
جذب فلزات سنگین
نگرانی مشترک دیگر شامل فلزات سنگین است. جلبک دریایی مواد معدنی و مواد مغذی را از دریا جذب می کند. اگر آب اطراف محل زندگی جلبک های دریایی دارای این فلزات باشد ، آنها را نیز جذب می کند.
یک مطالعه در Chemosphere نشان داد که در جلبک دریایی خوراکی ، سطح آلومینیوم فلزات سمی ، کادمیوم و سرب به طور کلی بسیار پایین است.
همچنین طی گزارشات علمی از یک مطالعه ؛ 10 فلز بالقوه خطرناک در جلبک دریایی را بررسی کرده و به نتیجه مشابهی رسیده است.
در حالی که ممکن است سطح این فلزات پایین باشد ولی احتمال دارد که فلزات سمی در شخصی که هر روز جلبک دریایی می خورد ، به مرور زمان شکل بگیرد.
اگرچه خطر کلی آن کم است اما بهتر است با توجه به این موضوع جلبک ها را از منابع معتبر تهیه نمایید.
جلبک دریایی را چگونه مصرف کنیم
اضافه کردن جلبک دریایی به رژیم غذایی می تواند بسیار ساده باشد. ورق های بزرگ نوری خشک شده ای که در سوشی استفاده می شود ، می تواند جایگزینی مناسبی برای تورتیلا یا نان باشد که بسته های خوشمزه ای ایجاد کنند.
سوپ های لوبیا با طعم kombu می توانند خطر آن را به دلیل داشتن آنزیم های سالم کوبو کاهش دهند.
پوسته های جوشانده جلبک دریایی می تواند یک ماده عالی برای غلات مانند برنج یا quinoa باشد و ممکن است به کاهش نمک یا سس سویا مورد نیاز فرد کمک کند.
برای کسانی که طرفدار طعم جلبک دریایی نیستند ، فرد می تواند آن را درون یک سوپ سبزیجات دلچسب مصرف کند و بدون احساس طعم آن از مزایای آن بهره ببرد.
جلبک دریایی مورد استقبال بسیاری از رژیم های غذایی است. علاوه بر این عطر و طعم آن می تواند انواع دستور العمل ها را تقویت کند ، محتوای مواد مغذی می تواند از یک رژیم غذایی سالم پشتیبانی کند و افراد غالبا می توانند از ترکیب جلبک دریایی به جای نمک استفاده کنند.
با این حال ، برای برخی از مردم بهتر است که ازمصرف جلبک دریایی خودداری کنند. کسانی که داروهای تیروئید مصرف می کند ، باید قبل از اضافه کردن جلبک دریایی به رژیم غذایی ، با پزشک خود مشورت نمایند .