مالزی از زمان اعلام این کشور در تاریخ 16 سپتامبر 1963 به کشوری با اکثریت مسلمان تبدیل شد. اما اگر شما می پرسید که چه زمانی اکثریت مالایایی ها مسلمان شدند ، باید به تاریخ اسلام در مالزی به ویژه در ملاکا بازگردیم.
اسلام در مالزی
تقریباً همه مسلمانان مالزی مسلمان اهل سنت هستند. طبق تعریف قوانین مالزی ، آنها مسلمان هستند و اجازه تغییر دین را ندارند و آنها را مسلمان معتدل قلمداد می کنند.
مالزی به همراه اندونزی و ترکیه به عنوان لیبرال ترین و بازترین کشورهای مسلمان در نظر گرفته می شوند. در برخی از شهرها شما می توانید اخوان صوفیان را نیز پیدا کنید.
بر خلاف برخی از کشورهای مسلمان ، اسلام و مدرنیته سازگار به نظر می رسند و در کنار هم هستند. مالزی “اصول سنتی عدالت را با اشکال سکولار مدرن تر دولت و جامعه ترکیب می کند.” این به همت شخصی نخست وزیر ماهاتیر محمد بود که مالزی را با حفظ ارزشهای دینی خود وارد دنیای مدرن کرد.
مالزی یک کشور بزرگ مسلمان است که در آن اسلام یک مذهب بومی نبوده بلکه توسط آنچه برخی از آنها “امپریالیست های معنوی عرب” می نامند تحمیل شده است.
اما این بدان معنا نیست که مالزی ها مسلمان بودن را نمی خواهند زیرا همیشه لیست انتظار مالایانی که سعی در حضور زیارت مکه را دارند ، وجود دارد.
آزادی دین در قانون اساسی کشور
قانون اساسی آزادی دین را تضمین می کند ، اما وقتی صحبت از اسلام می شود ، دین رسمی کشور ، فقط فرقه اهل سنت مجاز است. اشکال دیگر از جمله اسلام شیعه ، انحرافی تلقی می شود و مجاز به گسترش نیست.
آمار رسمی در مورد تعداد شیعیان در مالزی وجود ندارد ، اما رهبران شیعه تخمین می زنند که ممکن است حدود 40،000 نفر مسلمان شیعه وجود داشته باشد ، که بسیاری از آنها اعمال دینی خود را به صورت پنهانی انجام می دهند .
سطح اسلامی در نقاط مختلف مالزی متفاوت است. مسلمانانی که در مناطق شهری زندگی می کنند نسبت به کسانی که در حومه شهر زندگی می کنند ، آزادتر و غربی تر هستند.
در بعضی از استانها ، مانند کلانتان و ترنگگانو ، زیر بنای بنیادگرای قوی وجود دارد. در اینجا ، از زنان خواسته می شود كه به خصوص مچ دستان خود را بپوشاند (بعضی از مسلمانان معتقدند كه دست و همچنین سر به طور کامل باید پوشانده شود) .
ماه رمضان در مالزی ، آیین ها و جشن ها
چگونگی ورود اسلام به مالزی
اسلام توسط معامله گران عرب ، فارس و هند که تجارت در تنگه مالاکا را کنترل می کردند ، به مالزی معرفی شدند. برای بیشتر قسمتها این روند صلح آمیز بود.
اولین گروهی که اسلام آوردند معامله گران بوده و بیشتر آنها سنی بودند و به مرور زمان شیعه نیز وارد مالزی شد. در آن زمان هندوئیسم و بودیسم به خوبی ریشه در جنوب شرقی آسیا داشتند.
اسلام از طریق معامله گران عرب و هندی در قرن سیزدهم به مجمع الجزایر مالایی آمد و از این منطقه به تدریج وارد مناطق دیگر شد و به عصر هندوئیسم و بودیسم پایان داد .
قبل از گسترش متداول آن ، دین اسلام جزو آیین نخبگان شد. اسلام در مالزی تحت تأثیر ادیان قبلی بوده و در اصل ارتدوکس نبوده است.
روایت عاشقانه
دكتر ناصر احمد ، دكترا در المعارف تاریخ اسلام نوشته است: حدود سال 1390 ، یك شاهزاده از جاوا به نام پارامسوارا ، مجبور به فرار از میهن خود شد ودر ساحل غربی مالایا با پیروی و حمایت جمعی از وفاداران خود که حدود هزار جوان بودند ساکن شد و تقریباً ده سال با دزدی دریایی زندگی کرد.
در آن زمان سیام (تایلند مدرن) قدرت امپریالیستی در منطقه بود که پارامسوارا ؛ سیامی را بیرون کرد و در سال 1403 شهر ملاکا را تأسیس نمود. نام ملاکا از کلمه عربی Malakut به معنای بازار گرفته شده است واعراب از قرن هشتم مستعمره تجاری را در آنجا حفظ كرده بودند.
به گفته دكتر ناصر احمد “پس از حل و فصل مشکلات ، شاهزاده تجارت صلح آمیز را پیش گرفت. و به همین سبب شهرت و ثروت در معاملات تجارت افزایش یافت تا زمانی که توجه بین المللی را به خود جلب کرد.
مسلمانان بر تجارت در اقیانوس هند تسلط داشتند. اسلام در جزایر اندونزی پیروز شد و در سراسر تنگه های ملاکا ، پادشاهی قدرتمند و مسلمان ظهور کرد.
فولکلور محلی گفته است که در حدود سال 1405 ، شاهزاده پارامسوارا عاشق یک شاهزاده خانم از دربار پاسای شد و اسلام را پذیرفت ، با او ازدواج کرد و نام خود را به سلطان اسکندر شاه تغییر داد.
بنابراین ؛ این عشق بود که اسلام را به مالایا آورد. این عروس ثروت خوبی برای ملاکا به ارمغان داشت.
پیشنهاد امپراتور چین
در سال بعد ، امپراتور چین ، چو تین (1403-24) هیاتی را به رهبری دریاسالار یین چینگ فرستاد و تجارت و دوستی را ارائه داد.
این پیشنهاد با خوشحالی پذیرفته شد. زیرا سلطان تحت فشار فزاینده نظامی از سیامی به شمال قرار داشت و از آن به بعد معاملات متبحرانه بیشتر دنبال شدند . در سال 1409 ، دریاسالار بزرگ چینی (ژنگ یی (معروف به دریاسالار هو)) با یک شناور بزرگ و در راس آن از ملاکا بازدید کرد.
دریاسالار ژنگ یی بزرگترین دریانورد قرن پانزدهم ویک مسلمان بود. امپراتور چین با درک اهمیت اسلام در منطقه اقیانوس هند ، وی را به عنوان دریاسالار سفر بزرگ منصوب کرده بود.
ژنگ یی سفر را با شناور خود به Acheh ، سریلانکا ، Calicut ، Bijapur ، هرمز ، عدن ، جده ، Zanj (آفریقای شرقی) ، Zanzibar ، Shofala و سپس به سمت جنوب ادامه داد و با عبور از آنچه امروز کیپ نیو امید نامیده می شود به سواحل غربی آفریقا رفت . دریاسالار ژنگ یی دعوت نامه ای را برای سلطان اسکندر شاه برای بازدید از پکن به ارمغان آورد.
سفر به چین
در سال 1411 سلطان اسکندر شاه به چین سفر کرد و به گرمی پذیرایی شد و هدایاییی از جمله ابریشم ، سنگهای قیمتی ، اسب ، طلا و نقره به وی اهدا شد. مالاکا همچنین یک “وضعیت مطلوب ملت” را از چین دریافت کرد و برای جلوگیری از برخوردهای تایلندی ها در شبه جزیره مالای ، وارد توافق های دفاع متقابل شد.
پس از بازگشت ، سلطان اسکندر شاه به عنوان یک سلطنت خیرخواه حکومت کرد. او علمای مسلمان را از هر مکان به مکه دعوت کرد ، به آنها احترام گذاشت و گسترش اسلام را تشویق کرد.
ملاکا نه تنها قطب تجارت بین المللی ، بلکه به مرکزی برای یادگیری و ترویج مفاهیم اسلامی و یک کشور غنی تبدیل شد. این موفقیت باعث شد که قرن ها با ظهور امپراطوری های اروپایی مبارزه شود.
درگذشت اسکندر شاه
سلطان اسکندر شاه در سال 1424 درگذشت . پرتغالی ها ، هنگامی که در سال 1510 ملاکا را به اسارت گرفتند ، قبرهای همه سلاطین مالایا را گود کردند و سنگ قبرهای آرامگاه را ویران کردند. به همین دلیل مشخص نیست که قبر این سلطان کجاست و هرگز پیدا نشد.
اما میراث سلطان اسکندر شاه در بین مردم مالزی به یادگار ماند و مردم با آن زندگی می کنند. او شاهزاده ای بود که اسلام را به خاطر عشق به یک شاهزاده خانم زیبا به مالزی آورد.
آشنایی با انواع لباس های سنتی در مالزی (مالایی،چینی ،هندی)