در کشور مالزی خودرو های ملی به وفور دیده می شود .این موضوع با کیفیت خودرو ها و امتیازاتی که دارند قابل توجیح است.اما چه شد که این کشور به صنعت خودرو سازی روی آورد.دراین بخش از مالزی وان استاپ سنتر با تاریخچه ساخت خودرو در مالزی آشنا شوید.
تاریخچه ساخت خودرو در مالزی
كشور مالزی یكی از كشورهای ASEAN است. كشورهای این حوزه در خصوص صنعت خودرو با تحولات ویژهای روبرو بودهاند كه مالزی نیز از این تحولات به دور نمانده است. در كشورهای حوزه ASEAN ،مالزی دارای قوی ترین بازار بالقوه برای خودروهای سواری می باشد.
البته پیشرفت صنعت خودرو مالزی مرهون حمایتهایی است كه دولت مالزی از این صنعت به عمل آورد. در اواخر دهه هفتاد میلادی دولت سرمایهگذاری های خود در بخش صنعت و با هدف تقویت صنایع مادر در كشور مالزی را افزایش داد.
از میان كشورهای حوزه ASEAN یعنی اندونزی، تایلند و بویژه مالزی سناریوهای پیشرفت را به خوبی پیاده كرده اند. با عقد توافق نامه AFTA توافقنامه نواحی آزاد تجاری كشورهای ASEAN صنعت خودروساز در این منطقه نیز تحولاتی را پیش رو داشت.
بر اساس این موافقتنامه هر خودرویی كه به میزان 40 درصد ساخت در منطقه ASEAN تولید شود یك خودرو متعلق به این ناحیه است و شامل امتیازات خودروهای تولیدی در این منطقه خواهد بود. مالزی نسبت به سایر كشورهای منطقه تمركز بیشتری بر ساخت داخلی خودروها داشته است.
ایده اولیه
ایده تولید یک خودروی ملی اولین بار در سال 1979 توسط نخستوزیر وقت مالزی ماهاتیر محمد مطرح شد و هدف آن تقویت صنایع داخلی مالزی بود. در سال 1982 کابینه دولت این طرح را تایید کرد و همین منجر به تاسیس پروتون در سال 1983 شد. اختیار این مجموعه صنعتی به طور کامل دست دولت مالزی بود.
در این زمان بود كه پروتون به عنوان خودرو ملی مالزی پا به عرصه گذاشت. خودروسازان بهترین بهره را از تعرفه های بسیار سنگین و بازارهای بكر بردند و از نظر تكنولوژیك نیز به تقویت خودروها و صنعت خود پرداختند.
چه شد که هندی ها به مالزی مهاجرت کردند؟
ساگا و ساگا ایسوارا
در سال 1993 پروتون ویرا عرضه شد که از هر دو مدل ساگا و ساگا ایسوارا سریعتر، قدرتمندتر و مجهزتر بود. ویرا بر اساس نسل چهارم میتسوبیشی لنسر که سال 1991 عرضه شده بود طراحی و تولید شده بود.
تا سال 1996 درتمام مدلهای مختلف خودروهای پروتون ازشش موتورمختلف تولید میتسوبیشی استفاده میشد. پروتون ویرا تنها خودروی پروتون است که مجهز به موتور دیزلی هم شده بود.
سال 1994 خودروی پروتون ساتریا که یک هاچبک بود عرضه شد و در سال 1996 هم خودروی کوپه پروتون پوترا عرضه شد. در طول دهه نود پرتون با سرعت خیرهکنندهای شروع به صادرات محصول به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همچنین کشورهای خاورمیانهای کرد.
نسل دوم پروتون پردانا که در سال 1999 روانه بازار شده بود تنها مدل پروتون است که در آن از یک موتور V6 استفاده شده است. پروتون پرادنای اصلی در سال 1995 عرضه شده بود.
در سال 1996 پروتون هشتاد درصد شرکت انگلیسی لوتوس را به ارزش 51 میلیون یورو خرید. تا سال 2003 پروتون باقیمانده سهام لوتوس را نیز خرید و کنترل آن را در اختیار گرفت اما همکاریهای این دو شرکت از همان سال 96 آغاز شده بود.
تمام مدلهای مختلف پروتون با سیستم تعلیق و هندلینگ تولید شده توسط شرکت لوتوس عرضه میشدند. پروتون ساتریا که به عقیده بسیاری بهترین خودروی مالزیایی تاریخ است در نیتجه همین همکاری تولید و عرضه شده بود.
صنعت قطعه سازی
صنعت قطعه سازی نیز از كاهش تعرفه ها نگران است درحال حاضر در مالزی حداقل 350 تامینكننده وجود دارند كه تامین بیش از 3000 قطعه و مجموعه خودرو برعهده آنهاست.
70 درصد تامینكنندگان مالزی تامین كننده خودروسازان داخلی هستند و این مسئله اوضاع را وخیم تر كرده است چون بسیاری از تامین كنندگان نیز نمیتوانند در بازارهای رقابتی دوام بیاورند.
یكی از دلایلی كه موجب شده است دولت مالزی به آزادسازی واردات و كاهش تعرفه ها تن دهد، پیمان تجارت آزاد بین كشورهای حوزه ASEAN موسوم به AFTA بوده است كه بر اساس آن دولت معیارهای مختلفی را برای رقابتی كردن صنعت خودرو در كشور تعیین كرده است كه برای خودروسازان و تامین كنندگان آنها سخت گیرانه به نظر می آید.
برنامه های متعددی نیز از سوی دولت برای تامین كنندگان در نظر گرفته شده است تا آنها را طی چند مرحله برای ورود به بازار رقابتی جهانی آماده كنند.
آنچه دولت مالزی بیشتر بر آن تاكید دارد ارتقای تكنولوژیك تامینكنندگان و تقویت بخش تحقیق و توسعه در آنهاست كه میتواند بصورت JV با شركت های مطرح دنیا حاصل شود.
برهمین مبنا نیز در حال حاضر رویكرد كلی شركتهای خودروساز مالزیایی بر همكاری مشترك با شركت های خارجی و واگذاری بخشی از سهام شركتها به خودروسازان بزرگ استوار است.
شركت هایی مانند دایهاتسو، فورد و ولوو به توافقهایی در مونتاژ و یا توزیع محصولات خود در مالزی دست پیدا كرده اند. مالزی اكنون خود را با شرایط موافق نامه های جهانی مانند WTO و منطقه ای مانند AFTA و APEC بیش از پیش وفق می دهد.