اگر به تاریخچه مالزی نگاهی بیندازید، سرعت پیشرفت آن قابل توجه خواهد بود.این کشور توانست ویژگی های اقتصادی خود را بهبود بخشد و در این زمینه رشد بسیار خوبی داشته باشد.در این بخش از مالزی وان استاپ سنتر به نحوه مدیریت و اجرای تغییرات اقتصاد مالزی در چند سال اخیر پرداخته شده است.ادامه مطلب را بخوانید تا بدانید مالزی چگونه مالزی شد!
توسعه و اقتصاد مالزی
توسعه یکی از مفاهیم خیلی مهم برای همه کشورها، به ویژه برای کشورهای درحال توسعه و جهان سوم است. کشورهای منطقۀ جنوب شرقی آسیا، از جمله کشورهایی هستند که توانسته اند تحت عنوان دولت های توسعه گرا، با اتخاذ سیاست های مناسب سیاسی ؛ اقتصادی به توسعۀ مطلوب و بالایی برسند.
کشور مالزی نیز به ویژه از زمان نخست وزیری ماهاتیرمحمد توانست به توسعۀ بالایی دست یابد و تبدیل به مالزی نوین شود و این توسعه همچنان ادامه دارد.
چشمانداز 2020 که پله صعود مالاییها برای رسیدن به توسعه شد، حالا طرح صنعتیسازی مالزی را در قالب تقویت بخش تولید دنبال میکند.
سومین اقتصاد بزرگ جنوب شرق آسیا
سومین اقتصاد بزرگ جنوب شرق آسیا در خدمت کشوری است که زمان زیادی از ظهور آن نمیگذرد و یکی از رقابتیترین اقتصادهاست. اقتصاد مالزی با سرعت به توسعه خود ادامه میدهد و این کشور را به سومین اقتصاد بزرگ جنوب شرق آسیا تبدیل کرده است.
بر اساس گزارش رشد سال 2008 منتشر شده توسط کمیسیون رشد و توسعه، مالزی یکی از 13 کشوری است که متوسط رشد بیش از 7 درصدی در سال را به مدت 25 سال یا بیشتر ثبت کرده است.
بر اساس گزارش بانک جهانی، مالزی امروز مانند سال 1970 یک اقتصاد متنوع دارد و تبدیل به صادرکننده لوازم الکتریکی، نفت روغن، و گاز طبیعی شده است.
بخش عمده اقتصاد مالزي صادرات است و تجارت بين المللي نيز نقش بسيار مهمي در اقتصاد مالزي دارد . كالاهاي صادراتي اصلي در مالزي شامل: تجهيزات الكترونيكي، نفت خام، گاز طبيعي مايع، چوب و توليدات چوبي، روغن خرما، فلفل و دانه هاي كاكائو ، كائوچو و منسوجات و مواد شيميايي مي باشند و يكي ديگر از منابع در آمد زا در مالزي صنعت جهانگردي يا توريسم است.
از کبریت فروشی تا بزرگترین شرکت لوازم خانگی،تاریخچه جالب ایکیا
قدرت های اقتصادی
كشور مالزي يكي از عمده ترين صادركنندگان قطعات الكترونيكي در جهان به شمار مي رود. علاوه بر آن خدمات مختلف ديگري مانند كارخانجات و صنايع نقش مهمي را در موفقيت اقتصاد مالزي داراست و همچنين مالزي به عنوان يكي از سه قطب اصلي است كه تنگه مالاكا را تحت كنترل خود دارد.صنعت نفت نيز هنوز بالاترين رتبه در ليست شرايط همكاري با GDPرا داراست.
دولت مالزي تاكيد ويژه اي برروي صنايع متمركز تكنولوژي دارد و به صادرات مستقيم بخش هاي صنعتي اهميت و تاكيد بسيار زيادي مي كند. پس بخش هاي صنعتي زيادي بنا كرده است.
يكي از شركت كنندگان بزرگ در اين بخشها صنايع ماشين سازي ملي كشور با نام پروتون مي باشد كه در كنار بازار داخلي، به بسياري از بازارهاي خارجي نيز نفوذ كرده است و يكي از رقباي اصلي بازار ماشين قرار گرفته است.
همچنین مالزی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان وسایل نیمهرسانا، کالاهای الکتریکی و تجهیزات، پنلهای خورشیدی و محصولات آیسیتی است که محصولات خود را به سراسر جهان صادر میکند.
علاوه بر این موارد، افزایش صادرات، تسهیل فضای کسبوکار توسط دولت این کشور و سرمایهگذاری وسیع بخش خصوصی و خارجی نقش فوقالعادهای را در رشد صنایع مالزی ایفا کرده است.
صنایع موفق مالزی
اگر مروری بر صنایع موفق مالزی داشته باشیم میبینیم که علاوه بر صنایع الکترونیکی و پنلهای خورشیدی در زمینه تولید روغن نباتی نیز جزو بزرگترین تولیدکنندگان دنیا بهشمار میآید و در صنعت کشتیسازی این کشور به درجه قابل قبولی در سطح بینالمللی رسیده است.
از سوی دیگر در تهیه ماشینآلات صنعتی نیز به کیفیت ساخت بالایی دست یافته است. شاید جالب باشد که بدانید این کشور در زمینه تولید کاغذ A4 و ماشینآلات برش کاغذ نیز پیشرفتهای خوبی را تجربه کرده است.
همچنین صنایع لاستیکسازی مالزی با سالها تجربه توانسته است در زمینه تولید لاستیک و مواد اولیه لاستیک صنعتی خدمات گستردهای را در نقاط مختلف جهان عرضه کند.
سابقه این کشور نمایانگر آن است که بیشتر کشورهای استفادهکننده از لاستیکهای تولیدی مالزی و مواد اولیه آن در این سالها راضی بودهاند که نشانه قدرت و کیفیت بسیار بالای تولید در این کشور است.
زکریا عبدالرشید، استاد اقتصاد دانشگاه پوترا مالزی درباره تجربه مالزی در توسعه صنعتی گفته بود: مالزی دارای درآمد بالای متوسط است و تا سال 2020 به درآمد بالا خواهد رسید.اگرچه با شروع بیماری همه گیر کرونا در اقتصاد جهانی خلل بزرگی وارد شد اما باید دید پس از عبور از این بحران ،کشور های آسیب دیده چگونه وضعیت اقتصادی خود را به ثبات خواهند رساند.
فرمول مالزی، مختص مالزی است
مسعود دانشمند، کارشناس و فعال صنعتی درباره راز موفقیت مالزی در صنعت میگوید: فرمول توسعه مالزی بر مبنای گسترش دانشگاهها، تربیت نسل جوان و متخصص بود. در بخش صنعت نیز این کشور به طور همزمان در صنایع غذایی، فلزی و الکترونیک فعال شد و آن را گسترش داد اما عمده موفقیت آنها به صنعت گردشگری و نیروی انسانیشان وابسته بود.
وی دررابطه با نقش نیروی انسانی در توسعه صنعت این کشور میافزاید: نیروی انسانی موردنظر مالزی، نیروی متخصص و تحصیل کرده بود که با آموزش و پذیرش نیروی انسانی و دانشجو از کشورهای مختلف به تربیت آنان پرداختند.
از سوی دیگر این کشور به دلیل حضور همسایه های نفتی خود، در صنایع نفتی سرمایهگذاری کرد و راه ترقی را پیش گرفت. کارشناسان آغاز رشد صنعتی و توسعه مالزی را مدیون «ماهاتیر محمد» میدانند؛ شخصی که با ارائه برنامه توسعه مالزی، چشمانداز توسعه 2020 را برای این کشور ترسیم کرد.
این کارشناس معتقد است نسخه سیاست صنعتی مالزی را نمیتوان برای کشورهای دیگر پیچید و میگوید: فرمول مالزی، مختص مالزی است، صنعت ویژه خود را دارد و نمیتوان این نسخه را برای کشورهای دیگر پیچید.
دانشجویان و نیروهای انسانی که از دیگر کشورها به سوی این کشور روانه شده بودند از شرایط اجتماعی حاکم بر این کشور رضایت داشتند و تمام این عوامل دست بهدست هم داد تا صنعت این کشور پیشرفت کند.
شناخت مزیتهای رقابتی
علاوه بر این ماهاتیرمحمد با بررسی نقاط قوت و ضعف این کشور فرمول توسعه را برای مالزی ارائه کرد که نتیجه آن پیشرفت این کشور در صنایع مختلف بود.
آرمان خالقی، کارشناس صنعتی نیز درباره موقعیت صنایع مختلف در مالزی میگوید: توسعه صنعتی مالزی با توجه به اینکه در گذشته کشور پیشرفتهای نبوده از دوران ماهاتیر محمد آغاز شد و با تکیه بر مولفههای مطرح شده از سوی این شخص توانست ظرفیتهای خود را شناسایی کند.
یکی از سیاستهای درست این کشور این بود که مزیتهای رقابتی خود را به درستی شناسایی کرد، از سوی دیگر مالزی با استفاده از اتحاد ملی توانست از چند مرحله مختلف گذر کند و به موفقیت برسد.
به عنوان نمونه دربحث راهبردها آنها توانستند با جایگزینی تولید داخلی به جای واردات به صنعت داخلی خود کمک کنند؛ در همین راستا بستههای مالی حمایتی نیز ارائه شد و توانستند در صنایعی مانند خودرو، الکترونیک، نساجی و صنایع غذایی به جایگاه خوبی برسند.