برای زن ها به عنوان قشری از جامعه همیشه تمایز هایی وجود دارد.این تمایز ها بسته به باور ها و مکان زندگی می تواند متفاوت باشد. در این بخش از مالزی وان استاپ سنتر به حقوق زنان در مالزی بیشتر آشنا شوید.
حقوق زنان در مالزی
بر اساس گزارشها ؛ دولت مالزی از حقوق زنان برای پیشبرد، تصمیمگیری، بهداشت، آموزش و رفاه اجتماعی و رفع موانع قانونی حمایت میکنند. دولت مالزی با تأسیس وزارت وحدت ملی و توسعه اجتماعی در سال 1997 (که قبلاً در سال 1993 به عنوان دبیرخانه امور زنان یا HAWA شناخته میشد) این عوامل را تضمین کردهاست که به دنبال آن تشکیل وزارت امور زنان در سال 2001 برای شناخت نقش و سهم زنان مالزی انجام شد.
پس از بررسی دوره ای جهانی سازمان ملل در مالزی در سال 2009 دولت کنوانسیون حذف همه اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW) را در سال 2010 تصویب کرد، هرچند که دارای برخی موارد خاص است.
وضعیت زنان در این کشور پیچیده و تا حدودی به مذهب آنها و محل زندگی آنها در ایالتها و سرزمینهای فدرال مالزی بستگی دارد، عواملی که بر برخی موارد قانونی تأثیر میگذارد. موضوع حقوق زنان در کشور منوط به اختلاف نظرهای عقیدتی بین تفسیرهای محافظه کار و لیبرال از اسلام و بین نیروهای سکولار بیشتر است.
دادگاههای شریعت
آزار و اذیت جنسی در مالزی رایج است و از سال 2010 قطارهای موجود در راهآهن مالزی و اتومبیلهای زنانه به رنگ صورتی به عنوان ابزاری برای کاهش آن است. از سال 2010 نیز اتوبوسهای زنانه فقط در کوالالامپور وجود دارد. در سال 2011 دولت یک سرویس تاکسی فقط برای زنان در منطقه بزرگ کوالالامپور راه اندازی کرد. تاکسیها راننده زن دارند و به صورت فراخوان کار میکنند.
ازدواج و زندگی خانوادگی
زنان در مالزی محدودیتهایی در ازدواج دارند، اگرچه برخی از حقوق آنها محافظت میشود. طبق قانون خانواده اسلامی، حفظ زن توسط شوهرش ناشی از اطاعت وی است.
آشنایی با انواع لباس های سنتی در مالزی (مالایی،چینی ،هندی)
تحصیلات
میزان سواد در زنان (7/90 درصد) در مقایسه با مردان 4)/95 درصد) در سال 2010 تخمین زده شده، برای جمعیت 15 ساله و بالاتر است. مالزی، در سالهای اخیر سرمایهگذاری در آموزش برای هر دو جنس داشتهاست؛ و در نتیجه، اکنون تعداد بیشتری از دختران در سطح دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
در سال 2006 مارینا ماهاتیر، دختر نخستوزیر مالزی و یکی از فعالان حقوق زنان، وضعیت زنان مسلمان در مالزی را مشابه وضعیت آفریقاییهای جنوبی تحت آپارتاید توصیف کرد.
اظهارات ماهاتیر در پاسخ به یک قانون جدید اسلامی که مردان را قادر به طلاق یا گرفتن چهار همسر میکند، صورت گرفت.
این قانون همچنین به شوهرها اختیار بیشتری نسبت به اموال همسران خود میدهد. گروههای محافظه کار مانند مجمع حرفه ای مسلمانان در مالزی از اظهارات وی به دلیل توهین به شرع و تضعیف نقش برجسته زنان در مالزی در مقایسه با دیگر کشورهای مسلمان و یا شرق آسیا انتقاد کردند.
مجاری مردم نهاد
مجاری غیردولتی مردم نهاد و شیوه های فرهنگی یکی از راههای ارتباط با ملتها و دستیابی به اهداف فرهنگی و منافع ملی است. سازمانهای فرهنگی غیردولتی زنان مالزی یکی از این مجاری غیررسمی است.
در مالزي سازمانهاي غيردولتی بسياري براي حمايت از پيشرفت زنان، بنيان خانواده و به وجود آوردن فرصتهاي شغلي و فرهنگي فعاليت ميکنند. تأسيس اين مراکز، رشد مثبت فرهنگي و غناي توسعه ملي در حوزه فرهنگ مالزی را به ویژه در حوزه زنان به دنبال داشته است.
بنابراین شناسايي سازمانهای فرهنگی مالزی به لحاظ بافت فرهنگي قوي و محل حضور اديان و آيينهاي مختلف، زمینه و فرصتی براي همکاری و ترویج ارزشهای فرهنگی است.
ساره رابودین نماینده پارلمان مالزی ، با تأکید بر حضور زنان در پارلمان های کشورهای اسلامی، گفت: نشست های بین المللی میان مجالس کشورهای اسلامی باعث می شود زنان پارلمان های مسلمان تجربیات و دیدگاه های خود را به اشتراک بگذارند که این بسیار مهم است.
این نماینده بر همین اساس تصریح کرد: مشکلات حوزه زنان در جهان اغلب مشکلات مشابهی است که کشورهای مسلمان می توانند با به اشتراک گذاشتن راه حل های خود کمک شایانی به توسعه حوزه زنان کنند.
وی افزود: اجلاس هایی همچون PUIC و حضور زنان پارلمان های مسلمان در این اجلاس می تواند نقش مثبتی در توسعه سیاسی کشورها داشته باشد.
رابودین درباره حضور زنان در پارلمان این کشور خاطر نشان کرد: در حال حاضر 26 تن از 222 نماینده حاضر در پارلمان مالزی را زنان تشکل می دهد و حکومت مالزی تأکید بسیاری بر روی حضور فعال زنان در حوزه های سیاسی دارد و از حضور آنها در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها حمایت می کند.
طلاق در مالزی مدرن
با توجه به فرهنگ اسلامی و سنتی کشور مالزی، باور عمومی شاید اینگونه باشد که طلاق نمیتواند پدیده اجتماعی طبیعی و رویدادی با عمومیت بالا در این کشور باشد، اما با ورود مالزی به دنیاهای جدیدی که همراه رشد صنعتی و اقتصادی و همچنین افزایش شهرنشینی بوده است، پدیده طلاق هم در میان زوجهای مالزیایی گسترش زیادی پیدا کرده است.
براساس یک تحقیق گسترده دانشگاهی که بین سالهای 2000 تا 2005 در مالزی انجام شده، آمار طلاق در میان مسلمانان و غیرمسلمانان مالزیایی از 62 تا 197 درصد در تغییر بوده است.
مثلاً در سال 2000 در برابر 61290 مورد ازدواجی که میان غیرمسلمانان مالزیایی ثبت شده، 1613 مورد طلاق هم اتفاق افتاده است. اما کفه ترازو در تناسب آمار ازدواج و طلاق در میان غیرمسلمانان مالزیایی در طول این دوره پنجساله به طور مرتب اما آرام به سمت افزایش نرخ طلاق در حال سنگینتر شدن بوده و در سال 2005 در برابر 52887 مورد ازدواج 3804 مورد طلاق روی داده است.
جالب است که بدانید آمار طلاق در میان مسلمانان مالزی بسیار بالاتر از آمار غیرمسلمانان هموطن ایشان است. در همین فاصله زمانی2000 تا 2005 آمار طلاق مسلمانان مالزی 414 تا 515 درصد بوده است. مثلاً در سال 2000 در برابر 91990 مورد ازدواج 13536 مورد طلاق هم به ثبت رسیده است.