مالزی کشوری با میوه های متنوع استوایی است.خواص بعضی از این میوه ها به قدری زیاد است که نباید مصرف آن ها را از دست داد.سیب زمینی شیرین نیز یکی از مواد با ارزش غذایی بالاست که در مالزی به راحتی در دسترس است اما کمتر کسی آن را مصرف می کند.در این بخش از مالزی وان استاپ سنتر با مزایا و خواص فوق العاده آن بیشتر آشنا شوید.
خواص سیب زمینی شیرین
سیب زمینیهای شیرین نه تنها خوشمزه هستند بلکه غنی از ویتامینها و مواد معدنی بسیار نیز میباشند.
سیب زمینی شیرین (Sweet potato )، گیاهی است چندساله از خانواده Convolvulaceae )نیلوفر صحرایی) که بومی مناطق گرمسیری آمریکا و اندونزی می باشد. این گیاه معمولا به صورت یک ساله نگهداری می شود .
امروزه این گیاه به علت داشتن غده های خوراکی در اکثر مناطق دنیا از جمله چین ، هندوستان و سایر مناطق آسیا و آفریقای شمالی و اروپا كاشته می شود . در کشور ما ،ایران در بلوچستان می روید و در برخی مناطق دیگر نیز كاشته می شود.
این گیاه دارای سرعت رشد سریعی می باشد. برگهای سیب زمینی شیرین قلبی شكل مخروطی موجدار با دم برگ دراز و به رنگهای بنفش ، ارغوانی و گاهی سفید دیده می شوند.
این سبزی ریشه ای، یک منبع غنی از فیبر، کربوهیدرات ها، پروتئین، مواد معدنی، ویتامینها و … است. با توجه به حضور تعداد بسیار زیادی از اجزای ضروری، به از بین بردن بسیاری از بیماریها و مبارزه با اختلالات بسیاری مانند دیابت، انواع مختلفی از سرطان و… کمک میکند.
خواص و کاربرد گیاه سیب زمینی شیرین
این سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن است و به همین دلیل طعم شیرینی دارد. بدن ما از این ترکیب مفید برای تولید ویتامین A استفاده میکند و به همین دلیل به آن پیش ساز ویتامین A نیز گفته میشود.
سیب زمینی شیرین در حدود 10 درصد قند و 15 درصد فكول ( نشاسته سیب زمینی ) دارد.طبق تجزیه ای كه به عمل آمده روشن شده است كه علاوه بر قند و نشاسته ، سیب زمینی شیرین دارای مقداری مواد چرب و ایپومائین ، فیتوسترول ، كاروتن ، كلروژنیك اسید ، و ویتامینهای A,B,C می باشد.
مفید برای دیابتیها
سیبزمینی شیرین حاوی قند طبیعی و کربوهیدرات است اما قند خون را در بدن کنترل میکند. این قندها باعث کنترل و تثبیت قند خون میشوند و حالت مقاومت سلولهای به انسولین را کاهش میدهند.
همچنین این نوع از سیبزمینی غنی از فیبر است به این معنی که سرعت انتشار گلوکز به جریان خون را کم میکند. است. در نتیجه میتوان گفت که این سیبزمینی برای دیابتیها مفید است.
مقابله با آمفیزم
سیگاری ها بیشتر دچار آمفیزم (یک بیماری مزمن ریه) و کمبود ویتامین A میشوند. خوشبختانه کاراتنوئیدهای موجود در سیبزمینی شیرین به بدن کمک میکنند تا ویتامین A تولید کند و دستگاه تنفسی را احیا کند.
ارتقاء سلامت روده
مطالعات نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها در سیب زمینی شیرین بنفش با افزایش رشد باکتری های مفید روده از جمله برخی گونه های بیفیدو باکتریوم و لاکتو باسیلوس در ارتباط می باشند.
وجود مقدار بیشتری از این نوع از باکتری ها در روده با سلامت روده و کاهش خطر ابتلا به شرایط مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و اسهال عفونی مرتبط است.
سیب زمینی شیرین حاوی فیبر و آنتی اکسیدان است که ترویج رشد باکتری های مفید روده و سلامتی روده کمک می کند.
کاهش رشد سلول های سرطانی
سیب زمینی های شیرین با داشتن آنتی اکسیدان های مختلف که ممکن است، به محافظت بدن در برابر انواع خاصی از سرطان ها کمک کند.
آنتوسیانین یک گروه از آنتی اکسیدان ها موجود در سیب زمینی شیرین بنفش به کاهش رشد انواع خاصی از سلول های سرطانی، مثانه، روده بزرگ، معده و پستان کمک میکند.
بهبود عملکرد مغز
محققان با مطالعات اولیه دریافته اند که آنتوسیانین ها در سیب زمینی شیرین بنفش می تواند مغز را با کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب رادیکال های آزاد محافظت کند. احتمالا به دلیل خواص آنتی اکسیدانی آنتوسیانین ها، عصاره این نوع سیب زمینی به بهبود یادگیری و حافظه کمک می کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
مطالعات نشان داده اند که کمبود ویتامین A باعث افزایش التهاب روده می شود و توانایی سیستم ایمنی بدن شما را برای پاسخ صحیح به تهدیدات موجود، کاهش می دهد. برای تعیین اینکه آیا این نوع سیب زمینی، به طور خاص، اثری در ایمنی دارد یا نه مطالعه ای انجام نشده است، اما خوردن آن ها می تواند به جبران کمبود ویتامین A در بدن کمک کند.
ضداسترس
پتاسیم موجود در سیبزمینی شیرین به تعادل آب بدن کمک کرده و باعث گردش خوب اکسیژن و تنظیم ضربان قلب میشود. سیبزمینی شیرین همچنین حاوی منیزیم است که نقش مهمی در رفع و کاهش استرس دارد.
مفید برای ارتقای سلامت قلب
سیبزمینی شیرین حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که برای افزایش سلامتی قلب مفید است و اثرات سدیم را کاهش میدهد. به این ترتیب نیز باعث کنترل فشارخون میشود. ویتامین B6 موجود در سیبزمینی شیرین مانع از بروز سکتهی مغزی، سکتهی قلبی و بیماریهای دژنراتیو میشود.
عضلات سالمتر
پتاسیم موجود در سیبزمینی شیرین برای کاهش عضلانی و نفخ ورزشکاران بسیار مفید است. این سبزی پرخاصیت انرژی زیادی به شما خواهد داد و از گرفتگی عضلانی پیشگیری میکند.
سیبزمینی شیرین به دلیل دارا بودن پتاسیم به تنظیم ضربان قلب و علائم عصبی نیز کمک میکند.
برای رشد جنین
خانمهای باردار نیاز زیادی به اسیدفولیک دارند و سیبزمینی شیرین سرشار از این ویتامین است. حتماً میدانید که اسیدفولیک به رشد بافتهای جنینی و رشد سلولهای آن کمک میکند.
دوریان ، شاهنشاه میوه های جهان
سرشار از آنتیاکسیدانها
سیبزمینی شیرین برای مقابله با بیماری نقرس، آرتریت و آسم مفید است چون سرشار از کاراتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن هایی است. این ترکیب مفید باعث کاهش اثرات پیری شده و از رشد سلولهای سرطان سینه و ریه پیشگیری میکند.
سرشار از مواد معدنی است
سیبزمینی شیرین سرشار از پتاسیم، منیزیم، منگنز، کلسیم و آهن است. این مواد معدنی برای عملکرد درست بدن و متابولیسم آنزیمها لازم و ضروری هستند.
سرشار از ویتامین C
سیبزمینی شیرین حاوی میزان قابلتوجهی ویتامین C است. این ویتامین برای عملکرد اعضای بدن لازم و ضروری است.
اگر میخواهید سیستم ایمنی بدنتان قوی شود، پوست سالمی داشته باشید و پرانرژی باشید این سیب زمینی مفید را وارد برنامهی غذایی تان بکنید.
ویتامین C به بدن کمک میکند تا کلاژن را که برای مفاصل و پوست مفید است را تولید کند. همچنین کمک میکند تا بهتر با استرس مبارزه کنیم.
حفظ جوانی پوست
اگر سیب زمینی شیرین را میجوشانید آب آن را دور نریزید و از آن بهعنوان لوسیون پوست استفاده کنید. این محلول باعث تسکین پوستهای حساس شده و منافذ پوست را تمیز میکند.
ویتامین C موجود در سیبزمینی شیرین کلاژن ساز است و ویتامین E موجود در آن پوست را خوش آب و رنگ میکند. علاوه بر این سیبزمینی شیرین حاوی آنتوسیانین است که به کاهش چین و چروک و گودی و کبودی زیر چشم کمک میکند.
رشد موها
بتاکاروتن موجود در سیبزمینی شیرین به رشد موها کمک میکند و آنها را از شر شوره در امان نگه میدارد.
حقایق تغذیهای سیب زمینی شیرین
سیب زمینیهای شیرین، عاری از کلسترول و کم چربی هستند. ریشهها حاوی 25 تا 30 درصد از کربوهیدرات کل غده است.
مقدار آب در این سیب زمینیها حدود 77% پروتئین 6/1% فیبر 3% و کربوهیدراتها حدود 20% است.
فیبرهای رژیمی موجود در این سیب زمینیها عبارتند از: سلولز 19/31 گرم در هر 100 گرم، لیگنین 85/16 گرم در هر 100 گرم، پکتین 65/15 گرم در هر 100 گرم و همی سلولز 38/11 گرم در هر گرم.
ویتامینها و مواد معدنی در سیب زمینی شیرین
ویتامین A
این سیب زمینی ها، مقدار خوبی ویتامین A دارند؛ به خصوص سیب زمینیهای شیرین نارنجی. ویتامین A یا رتینول، یک ویتامین محلول در چربی است که برای بینایی خوب و حفظ سلامت کلی چشمها و همچنین عملکرد قرنیه، ضروری است.
ویتامین B
منابع اصلی ویتامینهای B، گوشت و سایر محصولات غیرسبزیجاتی هستند. سیب زمینیهای شیرین حاوی مقدار کافی از این ویتامین نیز هستند. سیب زمینیهای شیرین، سرشار از ویتامین B۶ هستند .
ویتامین C
یک ویتامین مهم دیگر یعنی ویتامین C در مقدار کافی در سیب زمینیهای شیرین وجود دارد. این ویتامین، خواص آنتی اکسیدانی نشان میدهد و نقش مهمی در سنتز کلاژن ایفا میکند .
ویتامین E
سیب زمینیهای شیرین حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین E هستند که کمبود آن باعث اختلالات ژنتیکی، تعادل بد، ضعف عضلانی و … میشود.
ویتامین K
ویتامین K، نقش مهمی در لخته شدن خون در بدن ایفا میکند. آن همچنین برای تقویت سلامت استخوان سالمندان نیز ضروری است.
سدیم
سدیم، مادهای است که در مقدار کم، مورد نیاز است. آن اساسا برای شل کردن و انقباض عضلات، حفظ تعادل آب و مواد معدنی و برای هدایت تکانه عصبی مورد نیاز است.
پتاسیم
پتاسیم به وفور در سیب زمینیهای شیرین یافت میشود و برای عملکرد مناسب اعصاب و عضلات ضروی است.
آهن
آهن به مقدار کافی در سیب زمینیهای شیرین وجود دارد بنابراین مصرف سیب زمینی شیرین، کمبود آهن را کاهش میدهد.
منگنز
منگنز، یک ماده معدنی حیاتی دیگر است که بدن ما نیاز دارد. سیب زمینیهای شیرین، یک منبع غنی از منگنز هستند.
کلسیم
سیب زمینیهای شیرین، منبع خوبی از کلسیم هستند و در نتیجه، میتوانند مشکلات مروبط به کمبود کلسیم را از بین ببرند.
مس
سیب زمینیهای شیرین به مقدار کافی مس دارند و از این رو، مصرف آنها میتواند سلامت کلی بدن را بهبود ببخشد.
روی
روی یک از مواد مغذی حیاتی است که بدن ما نیاز دارد. کمبود این ماده معدنی میتواند باعث افسردگی، بی اشتهایی، روان پریشی، اسهال و … شود.سیب زمینیهای شیرین، مقدار متعادلی روی دارند و در نتیجه میتوانند باعث تسکین این اختلالات شوند.