یکی از موارد جالب توجه در بین خانواده های مالایی ، تعداد بالای فرزندان می باشد.اما دلیل این میزان زاد و ولد حمایت دولت از خانواده هایی است که با تولد بیشتر از پیری جامعه مالزی جلوگیری می نمایند.در ادامه این مطلب از مالزی وان استاپ سنتر بیشتر بخوانید.
آیا مالزی به سوی پیری جمعیت می رود ؟
سالخوردگی جمعیت، پدیده ای جدید در بسیاری از کشورهای جهان است، که یکی از مهمترین مسایل اجتماعی به شمار می رود کـه تـقریباً در همه کشورهای جهان در حال وقوع است اما میزان و سرعت آن در میان کشورها متفاوت به نظر می رسد.
به طوری که نرخ رشد جمعیت سالخورده در کـشورهای در حـال تـوسعه بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته است. امروزه از هر سه فرد بالای ۶۰ سال، ۲تن در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند کـه پیـشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ میلادی به حدود ۴ تن از هر پنجتن برسد.
از جمله آثار و پیامدهای منفی کاهش جمعیت، تغییر ساختار جمعی و به اصطلاح، پیر شدن جمعیت کشور و در نتیجه، عدم رشد و توسعه اقتصادی است.
زیرا مهم ترین نیاز اولیه توسعه اقتصادی، وجود نیروهای جوان، فعال و کارآمد است. بنابراین، کاهش جمعیت موجب پیری جمعیت شده که خود مانعی برای رشد و توسعه اقتصادی خواهد بود. به عبارت دیگر، در شرایط کنونی که جامعه با معضل گسل کاهش جمعیت مواجه است، این امر عامل مهمی برای عقب ماندگی و عدم توسعه کشور است.
مالزی و خطر پیری جامعه
طبق گزارش وزارت بهداشت مالزي جمعيت اين كشور واقع در جنوب شرق آسيا تا پايان سال جاري ميلادي به 32.4 ميليون نفر افزايش خواهد يافت اما نرخ زاد و ولد در كشور نسبت به 55 سال گذشته به پايين ترين سطح خود رسيده است.بطوریکه، نرخ تولد از هر 1000 نفر جمعيت 15.8 نفر بوده كه اين رقم در سال گذشته 16.1 نفر بوده است.
در اين گزارش هشدار داده شده كه در صورت عدم تنظيم سياست ها براي افزايش جمعيت، در نهايت، وابستگي مالزي به نيروي كار خارجي، استفاده از روبات ها و يا افزايش سن بازنشستگي تشديد خواهد يافت.
وزارت بهداشت مالزي اعلام كرده؛ در صورت عدم تقويت نرخ مواليد، اين كشور با روند رو به رشد سالمندي روبه رو خواهد بود كه حتي اين سالمندي در كاركنان دولت نيز خود را نشان خواهد داد.
نرخ تولد
روحانی عبدالكریم، وزیر توسعه اجتماعی، خانواده و زنان مالزی، گفت كه نرخ تولد در مالزی در سال 2012 میلادی رقم 2.1 بوده است كه براساس آخرین گزارش ها این رقم در سال 2020 به میزان 1.91 كاهش می یابد.
وی كه در مجلس این كشور سخن می گفت، افزود در شرایط فعلی هر خانواده مالزیایی یك یا دو فرزند دارند، اگر چه ما نمی توانیم آنها را اجبار به افزایش فرزند كنیم و این مساله ای است كه تصمیم گیری در مورد آن بر عهده والدین است ولی والدین براساس میزان درآمد خود، تعداد فرزندانشان را برنامه ریزی می كنند.
از این رو می توان دریافت، مولفه ی اقتصادی، شاخص پیری جمعیت و طلاق از جمله عوامل تاثیرگذار در تشكیل تركیب جمعیتی مالزی و همچنین میزان رشد جمعیت این كشور در آینده هستند.
اداره آمار مالزي، جمعيت اين كشور در سال 1957 (استقلال از انگليس) را حدود 6.3 ميليون اعلام كرد كه اين رقم در پايان سال 2016 ميلادي 31.7 ميليون نفر با نرخ رشد 1.5 درصد بود.
تاثیر طلاق در کاهش جمعیت
طلاق در مالزی از سال های 1995 تا 2013 برای 19 سال پیاپی رو به افزایش بود. مطالعات مرتبط با شناخت عوامل تعیین كننده در طلاق بین جامعه مالزی نشان می دهد كه سن افراد، سن ازدواج، تعداد ازدواج ها و تعداد بچه ها، تفاوت های غیرقابل تطابق و بی تدبیری شوهران از عوامل اصلی در ارتباط با طلاق هستند.
از نظر میزان طلاق ؛ آمارها نشان می دهد كه در فاصله سال های 1995 تا 2010 طلاق در بین زنان مسلمان در مالزی در مقایسه با زنان غیرمسلمان بیشتر رخ داده است. در واقع 80 درصد از طلاق هایی كه در مالزی رخ می دهد مربوط به زوج های مسلمان است.
گزارش های مختلف همچنین نشان می دهد كسب استقلال اقتصادی توسط خانم ها، سطح آموزش بالاتر، آشنایی بیشتر با حق و حقوق قانونی و افزایش فشارهای روانی حاصل از زندگی از دیگر عوامل تاثیرگذار در افزایش طلاق در جامعه مالزی است.
نرخ بالای طلاق در بین مسلمانان
به دلیل نرخ بالای طلاق در بین مسلمانان در مقایسه با جمعیت هندی ها و چینی های مالزی، در نظر داشتن مولفه های سیاسی برای افزایش جمعیت در بین مالایی ها، پیر شدن جمعیت این كشور و شرایط نامناسب اقتصادی از هم اكنون مقامات مالزی را بر آن داشته است تا با برنامه ریزی های مناسب، تركیب جمعیتی و میزان جمعیت این كشور را مورد توجه قرار دهند
مالزی در حال حاضر با دارا بودن 5.8 درصد از جمعیت بالای 65 سال در رده كشورهای غیرسالمند است، اما با توجه به كاهش نرخ تولد در این كشور، حركت مالزی به سوی یك جامعه سالمند آغاز شده است.
آمارهای مختلف همچنین نشان می دهد كه مالزی با سه برابر شدن جمعیت بالای 65 سال خود از ابتدای دهه 2030 به یك جامعه سالمند تبدیل می شود، به طوری كه تا پایان سال 2040 میلادی و از جمعیت 38 میلیونی مالزی حدود 11.5 درصد، معادل چهار میلیون و 400 هزار نفر را افراد مسن بالای 65 سال تشكیل می دهند.
حمایت دولت مالزی برای بالا بردن زاد و ولد
مالزي پيش تر اعلام كرده بود؛ بر اساس يك برنامه حمايتي براي هر كودك مالزيايي كه از اول ژانويه سال 2018 تا 2022 متولد شود، حساب ويژه اي به ارزش 200 رينگيت (حدود 43 دلار) ايجاد مي شود.
طبق اين گزارش با توجه به آمار تولد سالانه حدود 500 هزار نوزاد در مالزي، هزينه هاي اجري اين برنامه براي دولت به مدت پنج سال افزون بر 500 ميليون رينگيت (بيش از 110ميليون دلار) خواهد بود.
علاوه بر اين، در صورتي كه هر خانواده از اين صندوق براي سرمايه گذاري ماهانه 50 رينگيت براي فرزند خود استفاده كند، هنگامي كه اين نوزاد به سن 18 سالگي برسد، حدود 20 هزار رينگيت (4200 دلار) سرمايه دارد . مالزي در صدد است تا سال 2050 در يك برنامه بلند مدت، جمعيت خود را به بيش از 40 ميليون نفر افزايش دهد.
تصویر جهانی بحران سالمندی
سازمان ملل درآخرین گزارش خود در خصوص بحران سالمندی در جهان اعلام کرد که پیرشدن جمعیت جهان (World population Aging,2015)تصویری از دنیای رو به پیری را ارائه میدهد. در این گزارش آمده است عملاً تمامی کشورهای جهان شاهد رشد تعداد و سهم افراد سالمند در جمعیت هستند.
سالمندی جمعیت یکی از مهمترین تحولات اجتماعی قرن بیست و یکم است که تقریباً برای تمامی بخشهای جامعه از جمله بازارهای کاری و مالی، تقاضا برای کالا و خدمات (نظیر مسکن، حملونقل و تامین اجتماعی) و نیز ساختار خانواده و روابط بین نسلی، پیامدها و معضلات بسیاری دارد.
این سازمان تاکید میکند برای حصول اطمینان از تداوم توسعه و به ویژه دستیابی به اهداف توسعه پایدار آمادگی برای تغییرات اجتماعی و اقتصادی متناسب با سالمند شدن جهان اهمیت زیادی دارد.
آیا می دانید محبوب ترین نام های دخترانه و پسرانه مالایی کدامند؟