مالزی به دلیل آب و هوایی معتدل و انبوه درختان و جنگلهای زیبا و همچنین ثبات اقتصادی وداشتن مردمی آرام هدف خیلی از گردشگران دنیا است. این کشور به دلیل نزدیکی اعتقادات دینی و آداب و سنن حاکم در بین گردشگران ایرانی و دوستداران زندگی در مالزی از جذابیت بیشتری برخوردار است و حتی بسیاری از ایرانیان بارها به زندگی در مالزی و دریافت اقامت اندیشده اند.اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که زندگی در مالزی را هدف خود می دانید و تمایل به اخذ اقامت دایم این کشور را دارید بهتر است شناختی اولیه از این کشور جذاب و آداب و سنن مردم آن و همچنین قوانین حاکم بر آن داشته باشید در ادامه به معرفی این کشور در ابعاد مختلف پرداخته می شود .
ویژگی های جغرافیایی
مالزی در جنوب شرق آسیا واقع شده که شامل دو بخش مالزی غربی مشتمل بر 11 ایالت به انضمام کوالالامپور و بخش شرقی که شامل ایالات صباح و ساراواک و یک جزیره کوچک به نام لابوان در خارج از جزیره صباح می باشد.
مالزی به معنای مجمع الجزایر ملایو و پایتخت آن شهر کوآلالامپور می باشد که برج های پتروناس ( برج دوقلو ) در پایتخت این کشور وجود دارد . این برج ها در زمان ساخت خود (۱۹۹۸) بلندترین ساختمان جهان به شمار می رفت. سازه های دوقلو که ارتفاعشان به بیش از ۴۵۲ متر می رسد در حال حاضر نیز بلندترین برج های دوقلوی جهان می باشند.
جمعیت شناسی
جمعیت این کشور براساس آخرین آمارکمی بیش از حدود 30 میلیون نفر می باشد. افراد زیر 15 سال در این کشور 33 درصد، بین 15 تا 65 سال، 62 درصد و بالای 65 سال، 5 درصد تركيب جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهند. میزان رشد جمعیت در این کشور74/1 درصد است.
در حال حاضر حدود 51 درصد از جمعیت مالزی را ملایوها، 23 درصد چینی تبارها، 7 درصد هندیها و 11 درصد بومیان مالزی و مابقی هم اقوام دیگر تشكيل مي دهند. نژاد ملایو بر حکومت و نیروهای مسلح سیطره دارد در حالی که گفته می شود 70 درصد اقتصاد مالزی در دست چینی تبارهاست.
هندی تبارها هم غالباً در بخشهای آموزش و خدمات فعالیت می نمایند. زبان ملایو (باهاسا ملایو) زبان رسمی کشور مالزی است ولی زبان انگلیسی نیز در این کشور رایج می باشد. چینی تبارها به گویش چینی و هندی تبارها نیز به زبان هند جنوبی (تامیلی) تکلم می کنند.
دین
دین رسمی مالزی اسلام است که البته در قانون اساسی مالزی بر آزادی مذاهب تأکید شده است. نام نژاد ملایو با دین اسلام، چینی با بودیسم و کنفوسیوئیسم و هندی با هندوئیسم همراه می باشد.
همسایگان مالزی
در شمال مالزی کشور تایلند و در جنوب آن کشور سنگاپوروجود دارد و دو ایالت شرقی مالزی هم با جزیره کالیمانتان اندونزی هم مرز هستند. این کشور حدود 330000 کیلومتر مربع وسعت جغرافیایی دارد. مالزی در نزدیکی خط استوا قرار دارد و دارای آب و هوای استوایی، گرم و مرطوب است.
میانگین درجه دما
در مالزی بین 21 تا 32 درجه سانتیگراد می باشد. میزان بارش در این کشور استوایی حدود 250 الی 400 میلیمتر در سال است. این کشور به لحاظ منابع طبیعی، بسیار غنی بوده و رتبه بالایی در تولید کائوچو، الوار، قلع و روغن نخل دارد.
توسعه و پیشرفت
مالزی در بخشهای صنعتی و خدمات به خاطر اجرای برنامه های موفق اقتصادی در این کشورمي باشد. حدود 12 میلیون نفر نیروی کار در این کشور وجود دارد. حدود 2 میلیون نفر نیروی کار بصورت قانونی در این کشور مشغول هستند. گفته می شود حدود 500 هزار نفر نیروی کار غیرقانونی (عمدتاً از اندونزی) در مالزی حضور دارند.
مالزی حدود 4 میلیارد بشکه ذخیره نفتی دارد و 700 هزار بشکه در روز نفت تولید می کند. میزان ذخیره گازی مالزی حدود 5/2 تریلیون متر مکعب می باشد. واحد پول این کشور رینگیت می باشد.
نظام حکومتی :
مالزی داراي نظام سلطنتی مشروطه است که با الهام از سیستم حکومت پارلمانی انگلیس پایه گذاری شده و در بدنه حکومتی آن نیز از سیستمهای فدرال استفاده شده است. پادشاه مالزی در رأس حکومت قرار دارد و دارای اختیارات و وظایف تشریفاتی است و از بین خانواده سلاطین 9 ایالت مالزی بصورت دوره ای و به مدت پنج سال انتخاب می شود.
قدرت اجرایی
قدرت اجرایی در مالزی در اختیار نخست وزیر است که براساس انتخابات مجلس نمایندگان فدرال انتخاب و تعیین می شوند. رئیس حزبی که اکثریت کرسیهای مجلس را به خود اختصاص دهد، بعنوان نخست وزیر معرفی مي شود. 14 حزب سیاسی مالزی تحت عنوان جبهه اتحاد ملی و در رأس آن حزب آمنو از ابتدای استقلال مالزی تاکنون قدرت را در دست داشته است.
سیستم پارلمانی مالزی متشكل از دو مجلس نمایندگان و سنا است. مجلس سنا دارای 70 سناتور می باشد. مجلس نمایندگان با داشتن 222 نماینده از طریق انتخابات سراسری برای یک دوره پنج ساله فعالیت می کند مگر اینکه انتخابات زودرس برگزار شود.
حدود 40 حزب سیاسی در مالزی فعالیت می کنندکه قویترین آنها حزب آمنو می باشد . حزب آمنو در سال 1946 تأسیس شد. حزب اسلامی پاس نیز پس از حزب آمنو بیشترین نفوذ را در بین مسلمانان دارا مي باشد.
قوانین سخت : اگر تصمیم به زندگی در مالزی را دارید بهتر است بدانید که مالزی یکی از دقیق ترین مجازات ها در رابطه با مواد مخدر را در اختیار دارد. اگر شما مقادیر بالایی از مواد و داروهای خاص را در اختیار داشته باشید، احتمالا به اعدام محکوم خواهید شد. حمل کردن ۱۵ گرم هروئین و مورفین، ۱ کیلوگرم تریاک، ۴۰ گرم کوکائین و ۲۰۰ گرم ماری جوانا، مجازات مرگ را در پی خواهد داشت.
دولت ؛ ایالات ؛ شهرها و پایتخت مالزی
در کنار سه منطقه فدرال در مالزی سیزده پایتخت دولت ذکر شده در زیر آمده است:
جوهور بهرو:
این شهر در جنوب مالزی مرکزقرار دارد و مرکز ایالت جوهور است. جوهور بهرو یکی از شهرهای شلوغ در جنوب مالزی است و یکی از بزرگترین مناطق شهری در جنوب شرقی آسیا است.
ایپوه:
این شهر که پایتخت دولت پراک است یکی از بزرگترین شهرهای مالزی است. این شهر با داشتن غارهای آهکی و تپه ها و رشته کوه هایش معروفیت خاصی دارد.
شهر جورج:
شهر جورج پایتخت دولت پنانگ در مالزی است. به دلیل قدمت و بکر بودن این شهر میراث جهانی یونسکو، شهر جورج را یکی از اولین شهرک های بریتانیا در جنوب شرق آسیا ثبت کرده است که در سال 1786 توسط یک تاجر به نام کاپیتان فرانسیس لایت برای شرکت شرق بریتانیا تأسیس شد .
کنگر:
این شهر پایتخت دولت یکی از کوچکترین ایالت ها در مالزی، دولت پرلیس است. که جمعیتی کمتر از 50000 هزار نفر دارد و بسیاری از آنها کارمندان دولت و کشاورزان هستند.
کوتا کینابالو:
کوتا مرکز ایالت صباح، واقع در ساحل شمال غربی جزیره بورنئو است. که بزرگترین منطقه شهری در کشور است و یک مرکز مهم تجاری و صنعتی است.
کوچینگ:
این شهر نه تنها پایتخت ساراواک است بلکه دولت آن نیز چهارمین و بزرگترین شهر مالزی است.
الور ستار:
الورستار شهری قدیمی است که در 1735 تاسیس شده است این شهر دارای تاریخ غنی بوده و پایتخت دولت کداه است.
شاه علم :
این شهر که پایتخت ایالت سلانگور است جزو اولین شهرهایی است که در مالزی برای اهداف مختلفی از جمله اهداف صنعتی برنامه ریزی شده است.
ملاکا :
شهر ملاکا پایتخت دولت مالاکا و یک میراث جهانی یونسکو است، و می توان از آن قدیمی ترین شهرهای مالزی واقع در تنگه مالاکا نام برد.
کوانتان:
این شهر که نهمین شهر مالزی است پایتخت دولت پاهانگ درکشور است.
کوتا کوتا بهارو:
این شهر پایتخت دولت کلانتان است که در شمال شرقی شبه جزیره مالزی واقع شده است.
سرمبان:
این شهرکه یک مرکز معدن سنگ قلع شناخته شده است بعنوان یک مرکز تجاری بزرگ در دولت مطرح بوده و پایتخت دولت نگری سمبیلان است.
کوالا:
شهر کوالا ترنگانو مرکز ایالت و مرکز تجاری ترنگانو است.
معرفی شهرهای مهم مالزی
پوتراجایا
به دلیل ازدهام جمعیت و شلوغی شهر کوالالامپور و مراجعه مردم به پایتخت ؛ خصوصا برای کارهای اداری ایده تأسیس پایتخت اداری جدید بهعنوان جایگزین کوالالامپور، در اواخر سال ۱۹۸۰ و در زمان حاکمیت ماهاتیر محمد چهارمین نخست وزیر مالزی شکل گرفت و اقدام به ساخت زیر بنایی متناسب با اهداف این شهر به نام پوتراجایا در دستور کار دولتمردان وقت قرارگرفت .
پوتراجایا در ۱۹ اکتبر ۱۹۹۵ ساخته شد و به عنوان سومین منطقه فدرال مالزی پس از کوالالامپور و لابوان معرفی شد.
هدف از ساخت این شهر به عنوان یک شهر مدرن ، کاهش بار ترافیک و شلوغی پایتخت کشور مالزی بوده است .
از دیگر اهداف ساخت این شهر ، کاهش تراکم و ازدهام کوالالامپور و فراهم کردن زمینههای ادامه توسعه این شهر به عنوان مرکز تجاری و مالی کشور بود.
شهر پوتراجایا به معنی پوترا ( فرزند یا پادشاه به اضافه جایا موفقیت یا عالی مقام ) می باشد که با قدمت 15 ساله تا به امروز ، به شهر قانون نیز شهرت دارد .
پوتراجایا ، پایتخت جدید سیاسی مالزی که به دستور ” ماهاتیر محمد ” یکی از نخست وزیران کشور مالزی که او را بعنوان معمار مالزی نوین می نامند ساخته شده است که با داشتن سیستم های هوشمند و نظم و معماری خاص به شهر الکترونیکی مالزی نیز مشهور است .
جالب است بدانید که پوتراجایا یک شهر برنامهریزی شده واقع در جنوب کوالالامپور و پایتخت اداری کشور مالزی است و از سال 1999 میلادی به تدریج سفارتخانه ها و سازمان های دولتی به شهر جدید پوتراجایا انتقال پیدانموده است .
با این وجود، کوالالامپور همچنان بهعنوان پایتخت ملی و قانونی مالزی به شمار میرود. پوتراجایا همانند کوالالامپور و جزیرهٔ لابوان، یک ناحیهٔ فدرال است.
ایالت پنانگ به مرکزیت شهر جورج تاون
ایالت پنانگ و مرکز آن شهر جورج تاون، یکی از بهترین مکان های آسیا برای تجربه غذای خیابانی به شمار می رود. شما می توانید با قدم زدن در خیابان ها غرفه هایی را مشاهده کنید که انواع و اقسام خوراکی ها مانند نودل های تند، سمبوسه و کِندُل (دسری که از عصاره نارگیل و ژله درست می شود) را به فروش می رسانند.
جورج تاون یکی از شهرهای جذاب و دیدنی در مالزی است و نام این شهر از نام جورج سوم پادشاه انگلستان گرفته شده است ، اين شهر پايتخت ايالت پنانگ است و در شمال شرقی جزيره پنانگ قرار دارد جورج تاون به مرکز تجاری ، سياسی ، تحصيلی و فعاليت های اجتماعی ايالت پنانگ معروف است و ملقب به ” جواهر شرق ” است .
در این شهر رستوران هایی با سبک های گوناگون ، کافه های دنج کنار خيابان ، بازارهای محلی و مراکز خريد بزرگ را می بینید که زیبایی جورج تاون را چند برابر کرده و به نمايش گذاشته اند .
گشت و گذار شبانه در این شهر بسیار زیبا و جذا است و جالبه بدونید که این شهر در فهرست ميراث جهانی يونسکو ثبت شده است ، زیرا از شاپ هاوسهای قديمی اين شهر به خوبی نگهداری شده است .
جورج تاون
در مالزی یکی از کارهای جذاب ، تماشای این شاپ هاوسها در جورج تاون است و اینکه جرج تاون به دلیل شباهت هایی که با شهرهای آدلاید ، بانکوک و استان پوکت دارد ، به خواهر خوانده های این شهرها مشهور است درجورج تاون ترکیبی از معابد ، مساجد ، برج های مدرن و موزههای بینظیر را می توانید در کنار هم ببینید. با وجود این که نام کوالالامپور زیاد بر سر زبان ها افتاده است اما پنانگ نیز به همان اندازه جذاب و دیدنی است.
در حال حاضر جورج تاون میزبان نژادهای مختلف می باشد و جالب است بدانید که بسیاری از جاذبه های مهم پنانگ در این منطقه جای دارند.
اقامت
با تفاسیر فوق و شناخت نسبی از این کشور؛ اگر می خواهید اقامت دایم این کشور را داشته باشید شرایط خاصی دارد که باید بدانید که در ادامه به نکاتی از این شرایط پرداخته می شود .
در ابتدا لازم است از فرهنگ مردم این کشور در خصوص باید و نباید های اطلاع داشته باشید که تعریفی خلاصه در زیر آورده شده است سپس به قوانین و شرایط مهاجرت و اخذ اقامت پرداخته می شود.
با دانستن کارهایی که نباید در کوالالامپور بعنوان پایتخت کشور مالزی انجام دهید نه تنها با فرهنگ مردم محلی آشنا می شوید، بلکه می توانید از زنگی در مالزی لذت بیشتری ببرید.
برای کسانی که تمایل به زندگی در مالزی را دارند می توان گفت که بطور کلی کوالالامپور شهریست که در آن احساس راحتی و صمیمیت می کنید؛ اما شهر فرهنگ های مختلف است که هنوز مردم آن بعضی از آیین ها و سنت های منحصر بفردشان را انجام می دهند که در این اینجا بخشی از این باید و نبایدها و اشتباهات معمول ارایه تا از آنها مطلع گردید.
1 – رستورانها
رستوران های محلی و غرفه ها سر راهی در کوالالامپور شاید از بیرون محقر به نظر برسند، ولی می توانید در آنها از خوردن غذاهای قابل اعتماد محلی لذت ببرید.
2 – استفاده از تاکسی
در کوالالامپور، تاکسی راحت ترین و به صرفه ترین وسیله برای رفتن به دور و اطراف است اما باید مراقب باشید که قبل از سوار شدن شما راننده، تاکسی متر را روشن کرده باشد. البته با وارد شدن اپلیکیشن هایی مانند گرب و ماشین های اجاره ای این امتیاز بین تاکسی و اپلیکیشن ها متغیر است.
3 – آیین دست دادن
از آنجاییکه در کوالالامپور مانند ایران، تماس فیزیکی با جنس مخالف در میان محلی های مسلمان نشین که تعدادشان نیز زیاد است، ممنوع می باشد پس اگر کسی با شما در کوالالامپور دست نداد، ناراحت نشوید.
4 – آداب ورود به اماکن مقدس
در کوالالامپور مانند ایران مرسوم است که قبل از وارد شدن به خانه ها و مکان های مذهبی، کفش ها را در می آورند. این کار یک نوع احترام گذاشتن معنی می شود. همچنین برای وارد شدن به اماکن مذهبی نظیر مسجد، معبد های هندو، غارهای باتو، لازم است لباس مناسب بپوشند .
قوانین مهاجرت و اخذ اقامت دایم
افراد با اخذ ویزای های مختلف به این کشور سفر می کنند. افرادی که قصد مهاجرت کاری به مالزی را دارند باید در ابتدا یک دعوتنامه کاری از سوی کارفرمای مالزیایی اخذ نماید. زیرا شرایط یافتن کار با ویزای توریستی مالزی دشوار است.
از جمله روش هایی که افراد برای مهاجرت به مالزی استفاده می کنند، سرمایه گذاری در این کشور است. سرمایه گذاران با روشهای مختلفی می توانند در این کشور سرمایه گذاری نمایند. افراد از طریق سرمایه گذاری از طریق ثبت شرکت و تمکن مالی می توانند اقامت دائم مالزی را اخذ نمایند.
واحد پول مالزی
متقاضیان اخذ اقامت مالزی توجه داشته باشند که مالزی جزو کشور های سازمان همکاری اسلامی می باشد و واحد پولی این کشور رینگیت می باشد.
اقامت مالزی و ورود به بازار کاری این کشور امکان پذیر می باشد. متقاضیانی که قصد ورود به بازار کاری این کشور را دارند باید در نظر داشته باشند در صورتی اجازه کار در این کشور و زندگی در مالزی را خواهند داشت که دعوت نامه کار در این کشور را در اختیار داشته باشید.
متقاضیان در صورتی که دارای مدارک تحصیلی حداقل لیسانس، مدرک زبان و سابقه کاری باشند می توانند با ارسال روزمه از طریق سایت های کاریابی درخواست کار در این کشور داشته باشند.
از موارد بسیار مهم که باید به آن توجه داشته باشید نرخ بیکاری این کشور می باشد. با توجه به آخرین آمار اعلام شده از سوی دولت مرکزی این کشور، نرخ بیکاری مالزی در سال 2019 برابر با 3.3% بوده است. نکته بسیار مهم که باید به آن توجه داشته باشید این است که نرخ بیکاری مالزی در سال های اخیر افزایش یافته است.
علاقمندان اخذ اقامت مالزی از طریق کار توجه داشته باشند که افرادی که قصد درخواست ویزای کار این کشور را دارند باید حداقل بیست و هفت سال سن داشته باشند و کارفرمای آنها ماهانه دستمزدی به میزان پنج هزار رینگیت به متقاضیان پرداخت نماید.
اقامت تحصیلی در مالزی
اقامت مالزی و ورود به دانشگاه های این کشور برای دانشجویان بین المللی امکان پذیر می باشد. بسیاری از محصلان و دانشجویان، کشور مالزی را بنا به دلایل متعددی انتخاب می نمایند.
دانشجویان بین المللی در مالزی بعد از تحصیل در کشور مالزی ممکن است برای زندگی در مالزی بخواهند برای اخذ اقامت اقدام کنند، که در ابتدا باید ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل نمایند و پس از آن برای اخذ اقامت مالزی اقدام نمایند.
پروسه سخت اقامت
در ابتدا لازم به توضیح است که پروسه اخذ اقامت برای زندگی در مالزی در مقایسه با بعضی از کشورهای دیگر پروسه دشواری است. فارغ التحصیلان تنها در صورتی می توانند برای اخذ ویزای کار مالزی اقدام نمایند که از یک شرکت یا موسسه در کشور مالزی پیشنهاد شغلی داشته باشند.
برای اخذ اقامت دائم مالزی فرد باید از 12 سال آخر، 10 سال را در کشور مالزی اقامت داشته و به زبان مالایایی که زبان رسمی این کشور می باشد تسلط نسبی داشته باشد.، البته این قانون دارای ضوابطی است که باید با توجه به آن ها در این زمنیه اقدام نمود.
دانشجویان فارغ التحصیل از کشور مالزی در صورت تمایل به تمدید ویزای خود و ماندن در این کشور و درخواست اقامت مالزی باید از اداره مهاجرت این کشور اجازه کسب نمایند .
با توجه به آنچه که گفته شد اگر شما هم تمایل به اخذ اقامت دایم با توجه به شرایط خاص ذکر شده را دارید و می خواهید زندگی در مالزی را انتخاب نمایید اکنون با دیدی بازتر و اطلاعاتی بیشتر می توانید در برآورده کردن نیاز خود و اخذ اقامت قبل از تغییرات احتمالی قوانین و ضوابط این کشور که به دور از انتظار نیست اقدام نمایید .