۴۰۰۰۰ سال پیش: از نخستین نشانه های زندگی بشر که در مالزی امروزی یافت شد، جمجمه ای بود که در دهه 50 میلادی در ساراواک کشف شد و قدمت آن به ۴۰هزار سال قبل می رسد.
بومیان پروتو مالزی
10000 سال پیش: انسان شناسان معتقدند که در حدود 10000 پیش بومیان پروتو مالزی از جنوب غربی چین مهاجرت کرده اند و در نهایت به اندونزی ، سوماترا و بورنئو سفر می کنند. مشخص شده است که Proto-Malays از نظر قومی با مردم در سوماترا، جاوا و بخش هایی از فیلیپین ارتباط دارد.
300 سال قبل از میلاد:بخشی از مردم چم از دلتای مکونگ به دوترو مالزی وارد شدند . آنها Proto-Malays را به سمت شمال گسترش دادند که اجداد مستقیم قوم مالایی های امروزی می شوند.
100 سال قبل از میلاد: تجارت با چین و هند آغاز می شود و بنادر در مالزی در امتداد مسیرهای اساسی تجارت تاسیس می گردد و تأثیرگذاری بر خارج از کشور آغاز می شود.
سال 400 میلادی: بودایی و هندوئیسم از هند وارد می شوند و مورد پذیرش قرار می گیرند. سانکسریت به سیستم نوشتار اصلی تبدیل می شود.
سال 600 تا 1200 میلادی: بخش عمده ای از شبه جزیره مالزی تحت کنترل ماهاراجاهای امپراتوری Srivijaya در می آید که نقش حیاتی در تقویت تجارت منطقه ای دارد.
سال 1200 تا 1300 میلادی: اسلام به تدریج توسط تاجران عرب و هندی معرفی می شود و اولین بار توسط مالایی ها پذیرفته می شود.
داستان عشقی که اسلام را به مالزی آورد !
اوایل دهه 1400م: بندر مالاکا توسط شاهزاده رنكس ایكساندر شاه تأسیس شد و اظهار داشت كه به زودی به اسلام مشرف می شود .
سال 1405م: بازدید دریاسالار چین و پیشنهاد وی برای محافظت از مالاکا در برابر حمله سیامی ها ارایه شد. این پشتیبانی به مالاکا اجازه می دهد تا نفوذ خود را در بیشتر شبه جزیره گسترش دهد. در حالی که ارتش های مغول مسیر زمینی به غرب را بستند، مالاکا و دیگر سلطان های مالزی به تجارت دریایی با چین و هند روی آورده اند. مالایی به زبان رسمی تبدیل و مالاکا به مرکز مهم اسلامی تبدیل می شود.
دوران استعمار
سال 1511م: پرتغال نخستین مدعی استعماری اروپا، امور مالزی را ا به دست گرفت و مالاکا را به تسخیر کرد.
سال 1641م: مشارکت هلند شرقی، هند و متحدین محلی ؛ پرتغالی ها را از مالاکا بیرون راندند .
سال 1700م: در این زمان که این کشور به عنوان مالایا شناخته می شود، با گسترش تجارت انگلیس با چین، بنادر معاملاتی این کشور از نظر اقتصادی رونق بیشتری کسب می کنند. استخراج قلع و طلا باعث هجوم مهاجران عرب ، هندی و چینی می شود که به زودی تجارت این منطقه را کنترل می کنند.
اواخر قرن 17 تا اوایل قرن 18 میلادی: انگلیس مستعمرات و بنادر تجاری در شبه جزیره مالایا را تأسیس کرد. پنانگ به یک شرکت انگلیسی در هند شرقی اجاره داده می شود.
سال 1824م : پیمان آنگلو-هلندی مرزهای بین مالایای انگلیس و هند شرقی هلند ، که اندونزی امروزی است، تعیین می کند.
سال 1857م: کوالالامپور امروزی به عنوان یک مرکز خرید معدن مهاجران تأسیس می شود و در سال 1896 پایتخت ایالات فدرال مالزی می شود.
اواخر دهه 1800 تا جنگ جهانی اول: قلع و لاستیک بدلیل شروع جنگ و افزایش تقاضا، بسیار سودآور شده است. انگلیس برای مقابله با گسترش حضور ژاپن در منطقه، نیروی دریایی قدرتمندی را ایجاد می کند.
آیا تاریخچه استعمار و آزادی مالزی را می دانید؟
جنگ جهانی دوم
سال 1941م: ژاپن، سنگاپور و کلاتان را بمباران می کند. نیروهای بریتانیایی که برای مقابله با حمله زمینی آماده نبودند، از آنجا عقب نشینی نموده و خارج شدند. سنگاپور در فوریه سال 1942 سقوط کرد.
سالهای 1942 تا 1945م: در طول اشغال ژاپن، صادرات حذف می شود، ناسیونالیسم رشد می کند و تنش های قومی بین مالزی ، چینی و هندی تشدید می شود. مبارزات انتخاباتی به اصطلاح ژاپنی (پاکسازی از طریق رنج) ژاپن منجر به کشته شدن 80،000 چینی قومی در مالایا و سنگاپور می شود.
سال 1945م: پس از بمباران آمریكا با بمب های اتمی در هیروشیما و ناکازاكی، نیروهای انگلیس كنترل مالایا را به دست می آورند.
سال 1946م: سازمان ملل متحد مالزی (UMNO) توسط اون بن جعفر، وزیر ارشد جوهور تأسیس شد. این گروه ناسیونالیست به دنبال استقلال از انگلیس بودند و هدفشان کشوری تحت تسلط قومی مالزی بود.
سالهای 1948 تا 1960م: چریک های قومی کمونیست چین تحت تأثیر سیاست جنگ سرد، شورش را در مناطق جنگل برپا می کنند. این قیام معروف به اورژانس مالاییان، سرانجام توسط نیروهای انگلیس و کشورهای مشترک المنافع سرکوب شد.
استقلال مالزی
سال 1957م: فدراسیون مالایا از انگلیس مستقل شد.
سال 1963م: مستعمرات انگلیس صباح ، ساراواك و سنگاپور به فدراسیون مالایا پیوستند تا فدراسیون مالزی را تشکیل دهند.
سال 1965م: سنگاپور به دلیل نگرانی های سیاسی و نژادی در مقابله با مالزی قرار می گیرد.
سال 1969م: شورش های نژادی خشونت آمیز، به ویژه در کوالالامپور، صدها کشته برجای گذاشت.
سال 1981م: دکتر مهاتیر محمد دوره نخست وزیری را آغاز کرد و رونق اقتصادی متنوع را پایه گذاری کرد که باعث شکوفایی اقتصادی شد و هر ساله شاهد رشدی 8 درصدی بود .
سال 1998م: ماهاتیر معاون خود انور ابراهیم را به اتهام سوء رفتار جنسی در میان اختلافات در سیاست اقتصادی در پی بحران مالی آسیا، اخراج کرد. قبل از اینکه وی به اتهام لواط و فساد دستگیر شود، انور هزاران نفر را برای تجمع علیه دولت بسیج کرده بود.
سال 2000: انور به جرم لواط کردن یک دستیار مرد سابق، مقصر شناخته شده و به نه سال زندان محکوم شد. یک سال قبل، وی به جرم فساد به شش سال زندان محکوم شده بود .
سال 2003: عبدالله احمد بداوی به عنوان نخست وزیر منصوب شد زیرا ماهاتیر پس از 22 سال از قدرت استعفا داد. دوره نخست وزیری وی به عنوان طولانی ترین دوره خدمت در مالزی شناخته می شود.
سال 2004: عبدالله در انتخابات عمومی پیروز شد. انور پس از لغو حكم لواط در دادگاه از زندان آزاد می شود اما محكومیت فساد همچنان پابرجا بود، به این معنی كه وی به مدت 5 سال از سیاست منع شده بود.
سال 2008: ائتلاف جبهه ملی عبدالله بدترین نتیجه انتخاباتی را در دهه های گذشته، بدست آورد تا عواقب بی سابقه ای را متحمل شود . اندکی پس از رأی گیری ، مجددا انور با اتهامات جدید لواط مواجه می شود.
سال 2009: دومین آزمایش لواط انور ابراهیم آغاز شد. احمد بداوی به عنوان نخست وزیر منصوب و معاون وی نجیب عبدالرزاک جایگزین شد.
سال ۲۰۱۰: تنش های مذهبی به دنبال تصمیم دادگاه که غیر مسلمانان می توانند از کلمه *الله* برای خدا استفاده کنند، افزایش یافت. چندین کلیسا مورد حمله معترضان قرار می گیرند.
سال 2011: پلیس با شلیک گاز اشک آور و آب در اعتراض به حمایت مخالفان با هزاران نفر خواستار اصلاح سیستم انتخاباتی شد.
سال 2012: دیوان عالی کشور انور را به دلیل اتهامات لواط دستگیر کرد.
سال 2013: مالزی در ماه مارس حملات هوایی را علیه مبارزان فیلیپینی که یک دهکده بورنئو را اشغال کرده و ادعای حق مالکیت اجدادی را داشتند، آغاز کرد.
آوریل 2013: نجیب پارلمان را منحل می کند تا راهی برای انتخابات عمومی باز شود.
مه 2013: Mahalyasia برای رای دادن در انتخابات برجسته نجیب و ائتلاف Barisan Nasional به رهبری UMNO علیه انور و جنبش مخالف وی اقدام نمودند .