در حقیقت گوجه فرنگی یکی از گیاهان محبوب برای پروش در خانه هاست. جالب است بدانید کاشت گوجه فرنگی برای تازه کار ها بسیار ساده است.در ادامه این مطلب از مالزی وان استاپ سنتر با روش ساده کاشت گوجه فرنگی آشنا شوید.
حقایق جالب در مورد گوجه فرنگی
گوجه فرنگی بومی آمریکای جنوبی و مکزیک است.
گوجه فرنگی از نظر گیاه شناسی در خانواده ی سیب زمینی قرار می گیرد.
از نظر علمی گوجه فرنگی میوه محسوب می شود. اما در سال 1893 در قوانین آمریکا در دسته ی سبزیجات قرار گرفت تا در برابر واردات گوجه فرنگی خارجی مقابله شود. زیرا در آن زمان وارد کردن سبزیجات مشمول دریافت مالیات بود ؛ اما برای میوه جات مالیاتی دریافت نمی شد .
در دهه 1600 میلادی مهاجران اسپانیایی گوجه فرنگی را به مردم اروپا معرفی کردند. و حتی نام مستعار سیب عشق را نیز بر آن گذاشتند.
روش ساده کاشت گوجه فرنگی
گوجه فرنگی کاشت سختی ندارد اما مانند همه گیاهان نیازمند توجه و دقت تا زمان رسیدن به جوانه و برداشت میوه می باشد.
مواد مورد نیاز :
بذر یا نشاء گوجه فرنگی
خاک
گلدان
کود مایع
در صورتی که بذر گوجه فرنگی داشته باشید، برای پرورش نشاء خاک باغچه یا گلدان را شیار دهید و بذر را بریزید و به اندازه دو برابر حجم بذر روی آن ها خاک بپاشید.
هر روز به بذرها آب دهید. با آبپاش آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشوند.
کاشتن بذر در عمق بیشتر، دو ایراد دارد، اول اینکه امکان خفگی بذر وجود دارد و دیگری دیرتر سبز شدن بذرهاست.
بعد از جوانه زدن بذرها، صبر کنید تا قد آن ها به 5 تا 10 سانتی متر برسد. این جوانه های بلند شده نشاء هستند.
نشاء ها را با ریشه به آرامی از خاک بیرون آورید و هر نشاء را در یک گلدان بکارید.
اگر بخواهید آن ها را در باغچه بکارید بهتر است فاصله هر نشاء تقریبا بین 40 تا 60 سانتی متر باشد.
اگر به اندازه کافی جا ندارید سعی کنید تعداد زیادی نشاء تولید نکنید؛ که مجبور شوید آن ها را در مساحت کمی جا دهید.
بهتر است خاک کمی سبک باشد که آبیاری به خوبی انجام شود.
مثلا می توانید مخلوطی از کوکو پیت و خاک باغچه را استفاده کنید.
توجه
به این گیاه دست نزنید تا به ارتفاع 30 سانتی متر برسد. سپس اگر پاجوش داشت جدا کنید. کمی که بلندتر شد برگ های پائینی را هرس کنید و ساقه را به کمک یک طناب نازک ببندید و سر دیگه طناب را به بالا وصل کنید تا بوته بتواند دور این طناب بالا رفته و روی زمین نیافتد.
گوجه فرنگی نیاز به خاک همیشه مرطوب دارد؛ اما نه خیس.
نکته دیگر در مورد آبیاری اینکه گوجه فرنگی دوست ندارد از غروب به بعد آبیاری شود. پس در طول روز آبیاری را انجام بدهید. و در فصول گرم سال به آب بیشتری نیاز دارد.
هر دو هفته یک بار هم می توانید از کودهای مایع استفاده کنید.
سه عنصر اصلی برای گوجه فرنگی، فسفر، پتاسیم و ازت است.
هر وقت گیاهتان گل داد شاخه را کمی تکان دهید تا گرده ها پخش شوند؛ به این ترتیب قدرت باروری گیاه را بالا می برید.
مبانی پرورش گوجه از دانه و نشا
اگر شما به طور کلی نسبت به کاشت گیاهان تازه کار هستید بهتر است کمی در زمینه ی کاشت و پرورش گیاهان مطالعات عمومی داشته باشید.
لازم است که شما خاک مورد استفاده را غنی سازی کنید. از انواع کود های ارگانیک و کمپوست های طبیعی برای این کار می توانید استفاده کنید.
گیاه گوجه فرنگی برای رشد به نور مستقیم خورشید (و نه سایه) احتیاج دارد. برخی از گونه های گوجه فرنگی این قابلیت را دارند که در گلدان کاشته شوند. پس در صورتی که در فضای زندگی خود نور مستقیم خورشید را داشته باشد می توانید پرورش گوجه فرنگی را نیز امتحان کنید.
گوجه فرنگی را در کنار گیاهان دیگری که مواد مغذی خاک را استفاده می کنند نکارید زیرا گوجه فرنگی یکی از گیاهانی است که نیاز زیادی به مواد مغذی خاک دارد.
گوجه فرنگی به دو شکل بوته ای و تاکی وجود دارد. گوجه فرنگی بوته ای فشرده تر است و در یک دوره فصلی تنها یکبار میوه می دهد و پس از رسیدن به دوران بلوغ خود از بین می رود.
نوع تاکی رشد می کند و تا زمانی که در اثر سرما از بین برود میوه می دهد و چون رشد آن ادامه دار است، قد بلند تری نسبت به نوع بوته ای دارد. نوع تاکی نیاز مند داربست است.
البته هر دو نوع گوجه فرنگی نیاز به داربست دارند تا از خاک فاصله بگیرند و دچار بیماری هایی نشوند که از خاک به گیاه منتقل می شود.
نشاء
اگر تا به حال پرورش گوجه فرنگی را تجربه نکرده اید بهتر است در یک یا دو سال اول روش نشاء را برای پرورش انتخاب کنید. یعنی گیاه گوجه فرنگی را در سن چند هفتگی به صورت آماده خریداری کنید و از کاشت بذر شروع نکنید.
نکاتی که باید در مورد پرورش گوجه فرنگی به روش نشاء بدانید عبارتند از:
نشاء هایی را تهیه کنید که برای پرورش آن ها ازکود شیمیایی استفاده نشده وبه اصطلاح ارگانیک باشند.
برای کاشت نشاء برگ های انتهایی را جدا کنید تا بتوانید ساقه ی نشاء را در عمق خوبی در خاک بکارید. اینکار باعث می شود آن بخش از ساقه که در خاک قرار گرفته است نیز ریشه بدهد و باعث تقویت گیاه شود.
فاصله ی مناسب بین گیاهان را رعایت کنید و آن ها را به فاصله ی حدود یک متر از یکدیگر و فاصله ی یک متر و بیست سانتی متر بین ردیف ها بکارید تا در صورت ابتلا به بیماری ها راحت تر بتوانید آن را کنترل کرده و ضمناً دربین بوته ها راحت تر حرکت کنید.
هر سه هفته یکبار به گیاهان کوددهی کنید.
توجه داشته باشید همزمان با رشد گیاه باید سعی کنید با کمک داربست برگ ها و میوه های گوجه فرنگی از خاک فاصله داشته باشند.
پروش پرورش گوجه فرنگی از بذر
برای کاشت بذر ها باید زمان دقیق در نظر بگیرید. زیرا، بذر ها باید در فضای داخلی جوانه بزنند و به نشاء تبدیل شوند.
مثلا از ظرف های یکبار مصرف ماست و پنیر می توانید استفاده ی مفید انجام دهید. فقط لازم است از زهکشی و سوراخ ته ظرف لازم برای کاشت گیاهان اطمینان داشته باشد.
در هر ظرف در عمق 1.5 تا 2 سانتی متری دو عدد بذر را بکارید. به آرامی آن را آب بدهید و با پلاستیکی روی خاک را پوشانده و در بخشی از خانه قرار دهید.
در تمام این مرحله وجود نور ضروری نیست. در حدود 6 تا 8 روز بعد شما باید نشانه هایی از جوانه ی گوجه فرنگی را مشاهده کنید. در این زمان پلاستیک را از روی ظرف ها برداشته و ان رادر مقابل نور مصنوعی یا پر نور ترین پنجره ی خانه ی خود قرار دهید.
نور مناسب
اگر آفتاب ندارید،اگر از نور لامپ برای رشد جوانه ها استفاده می کنید باید آن را در فاصله ی 5 سانتیمتری نوک نشاء قرار دهید و همراه با بلند شدن قد نشاء لامپ را نیز بالا تر ببرید تا این فاصله حفظ شود.
اینکار باعث می شود نشاء ها انرژی خود را صرف تقویت خود بکنند نه تلاش برای قد کشیدن و جستجوی نور.
اگر دو جوانه در کنار هم درظرف رشد کردند. آن جوانه ای را که ضعیف تر به نظر می رسد بیرون بکشید تا جوانه ی دیگر قوی تر رشد کند. همزمان با رشد نشاء ها ممکن است لازم باشد ظرف آن ها را در خانه عوض کنید و بزرگ تر کنید. افزودن کود طبیعی در این مرحله یکبار می تواند مفید باشد.
به نشاء ها بیش از اندازه آب ندهید زیرا خطر ایجاد بیماری ها را افزایش می دهد. برای تقویت و آماده سازی گیاهان برای محیط بیرون می توانید از پنکه ی نوسانی استفاده کنید تا به شرایط باد طبیعی عادت کنند.
پس از گذشت زمان 6 تا 8 هفته نشاء ها را روزی دو ساعت در محیط بیرون قرار دهید تا به فضای جدیدشان عادت کنند و شب ها دوباره به داخل برگردانید.