این روزها صحبتهای زیادی در مورد داستان ترسناکی به نام «چالش مومو» مطرح میشود که گفته میشود کودکان را به خودکشی و حملات خشونتآمیز تشویق میکند.در این بخش از مالزی وان استاپ سنتر بیشتر بخوانید.
چالش مومو
پس از گسترش فضای مجازی و تولید تعداد انبوه بازیهای آنلاین توسط کمپانیهای سازنده این نوع از بازیها همچنین ایجاد شبکههای اجتماعی در فضای مجازی، باعث شد تا توجه علاقهمندان به این حوزه بیش از پیش جلب شود و مشتاقان زیادی برای خرید این نوع از بازیها و فعالیت در شبکههای اجتماعی اقدام کنند.
متاسفانه برخی از بازیهای آنلاین به هیچ عنوان مناسب استفاده کاربران مخصوصا قشر نوجوانان و جوانان نبوده و دنبال کردن این نوع از بازیها پیامدهای منفی بسیاری برای این افراد به همراه خواهد داشت.
در کنار بازیهای آنلاین در برخی از شبکههای مجازی نیز هر از گاهی چالشهایی به وجود میآید و کاربران را نسبت به انجام آن چالشهای ترغیب میکند.
چند سال پیش بود که چالش نهنگ آبی در فضای مجازی مطرح شد، این چالش یک بازی غیر نرمافزاری مخفیانه بود که به کمک تماسهای آنلاین اینترنتی انجام میشد و انجام این چالش در چند کشور گزارش شد.
این بازی متشکل از چند بازی در شبکه اجتماعی بود که مدیران آن، انجام این چالشها را برای بازیکنان در طول ۵۰ روز میسر کرده بود و در پایان چالش نهنگ آبی، بازیکن باید خودکشی میکرد که در کشور ما نیز متاسفانه عده زیادی از جوانان با انجام این بازی جان خود را از دست دادند.
مومو در اصل یک عروسک ژاپنی در اینستاگرام است و تصویر پروفایل فرد ناشناسی که کاربران را به سمت خود کشانده عکس این عروسک است.
چالش Momo چیست؟
به گفته لور، چالش Momo یک بازی همه گیر است که در سرویس های پیام رسان مانند WhatsApp به اشتراک گذاشته می شود و کودکان خردسال را به خشونت یا حتی خودکشی سوق می دهد. گویا تصاویر بانوی پرنده شیطانی با پیامها و دستورات وحشتناک ظاهر می شود که گفته می شود به شدت خشونت و وحشت تبدیل می شوند.
روایت های دیگر داستان ادعا می کنند که این تصویر ترسناک است که در برنامه های کودکان مانند Peppa Pig یا بازی های ویدیویی مانند Fortnight در فیلم های ارسال شده در YouTube وجود دارد. حتی گزارش های خبری بیشتر می گویند این چالش به Snapchat نیز سرایت کرده است.
اما مومو یا Momo چیست؟
مومو در حقیقت یک اکانت واتس اپ است که تصویر پروفایل آن، تصویری از یک دختر است که به شکل بسیار زشتی همراه با یک خنده جوکر مانند، در آمده است.
در واقع تصویر پروفایل مومو فتوشاپ یا ویرایش شده نیست، بلکه تصویری از یک مجسمه از مجموعه آثار عروسکهای نمایشگاه توکیو ژاپن است که قسمتهایی از آن بریده شده و تنها تصویر صورت زشت آن، در پروفایل نمایش داده شده است.
این تندیس مجسمه ای به نام “مادر پرنده” است که توسط هنرمند Keisuke Aisawa ساخته شده و با شرکت جلوه های ویژه ژاپنی Link Factory کار می کند. تصاویر مجسمه از نمایشگاه گالری برای اولین بار از اوایل سال ۲۰۱۶ شروع به گردش کرد.
این موجود در افسانههای ژاپنی، یک موجود وحشتناک و پرنده است که طبق افسانه ها، گاهی اوقات اقدام به دزدیدن بچهها نیز میکرده اند. تصویر مومو اولین بار در اینستاگرام فردی به نام ناناکو که یک عروسک ساز است منتشر شد و پس از آن به شهرت جهانی دست یافت.
چالش مومو از کجا شروع شد؟
اما داستان خطرناک شدن Momo از فیس بوک آغاز گردید. پس از معرفی و مشهور شدن این مجسمه، در یک گروه فیس بوک، کاربران برای ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس به چالش کشیده شدند.
برخی از آنها چنین بیان میکردند که اگر پیامی را برای مومو ارسال کنند، مومو پاسخ آنها را با تصاویری وحشتناک، خشونت آمیز و حتی تهدید میدهد.
با توجه به مواردی که ذکر شد، بنظر میرسد چالش مومو تنها با یک پیام آغاز خواهد شد و فرستنده پیام نمیتواند پایانی برای آن در نظر بگیرد.این چالش با ارسال پیام به مومو آغاز میشود و پس از آن پیامهای تهدید آمیز، خشونت بار و وحشتناک به کاربر ارسال میگردد.
این بازی ابتدا از آرژانتین آغاز و سپس تا ایالات متحده، آلمان، فرانسه و دیگر کشورها گسترش یافت و تاکنون خودکشی یک دختر نوجوان ۱۲ ساله در ایران را به آن نسبت میدهند. پس از انتشار این بازی در فیس بوک، حال مومو در واتس اپ اقدام به انتشار کرده است و از طریق این پیام رسان قربانی میگیرد.
نهنگ آبی
برخی از کارشناسان حوزه نرم افزاری، این چالش را حقهای برای سرقت اطلاعات کاربران عنوان کرده اند و برخی دیگر نیز آن را یک چالش بیمارگونه، همچون نهنگ آبی، نامیده اند.
کشورهای زیادی در خصوص این چالش به خانوادهها و نوجوانان هشدار داده اند، پلیس ملی اسپانیا، بی بی سی نیوز در برزیل، پلیس آرژانتین و سایر مقامات کشورهایی که به نوعی درگیر این بازی شده اند، هشدارهایی را در خصوص عدم گرایش به این نوع چالشها داده اند که باید آنها را مورد توجه قرار داد.
جای تعجب نیست که چرا چالش Momo توانسته است ترس بزرگسالان را با نیرویی افسانه ای که ماه ها ادامه داشته است، جلب کند. تصویر اصلی “چالش” غیر قابل انکار وحشتناک است.
چیزهای کابوس وار برای کودکان و بزرگسالان به طور یکسان. به نظر می رسد کسی ولدمورت را با یک نسخه از دختر از The Ring ترکیب کرده و به طور غیرقابل توصیفی تصمیم گرفته است که صورت او باید به پای بزرگ مرغ تبدیل شود.
چالش اساسی، با پیام هایی که ظاهراً کودکان را به ارتکاب خشونت و خودآزاری تشویق می کند، بسیار آزار دهنده تر خواهد بود. البته اگر شواهدی قابل تشخیص وجود داشته باشد، می تواند ثابت کند این مسئله در واقع یک مشکل است.
یوتیوب
کارشناسان می گویند از زمان پخش شدن داستان، هیچ نشانه ای وجود ندارد که کودکان را به خودکشی سوق دهد. یوتیوب قبلاً اعلام کرده بود که هیچ مدرکی درباره ویدیوهایی که این چالش را تبلیغ می کنند، ندارد و از آن زمان به بعد “محتوای بی اعتبار شده” با تصویر امضا شده Momo را که از زمان ورود هیجان بزرگ حاصل از این چالش به جریان اصلی اخبار تبدیل شده است، حذف کرده است.
ولی در همین حال کارشناسان از والدین درخواست کرد که در صورت برخورد فرزندشان با محتوای مومو با آنها صحبت کرده و نگرانی آنها را کاهش دهند، چراکه والدین درک بهتری نسبت به تهدیدات فضای مجازی و شبکههای اجتماعی دارند.
در همین رابطه ضروری است تا والدین بیش از پیش حواسشان بر روی روند فعالیت فرزندانشان در خصوص استفاده از فضای مجازی باشد و از رویارویی فرزندانشان با چالشهای مخرب و خطرناک جلوگیری کنند تا در این رابطه مشکلی آنها را تهدید نکند.